Konferencja w Warszawie
[2009-01-30]

Warszawa. Dwudziestego dziewiątego stycznia przedstawiciele ATTAC, w tym przewodnicząca zarządu stowarzyszenia, Ewa Ziółkowska, wzięli udział, na zaproszenie organizatorów, w konferencji pod nazwą: "Róża Luksemburg a demokracja", zorganizowanej przez Komitet Obrony Lewicowych Tradycji i Fundację im. Róży Luksemburg.

W konferencji wzięli udział m.in.: prof. Andrzej Werblan, dr. Holger Politt, prof. Feliks Tych i dr. Jorn Schutrumpf. Prowadził debatę Andrzej Ziemski, w zastępstwie prof. Tadeusza Kowalika, który z powodu przeziębienia wziął udział w imprezie tylko jako jej uczestnik.

Podczas imprezy przedstawiono referaty na temat historii ruchu lewicowego, nurtu demokratycznej wizji socjalizmu, którą propagowała Róża Luksemburg, przełożeniu jej słów na dzisiejszy obraz lewicy europejskiej, która ceni sobie dyskusję, debaty, porozumienie i otwartość nad tym co niosły ze sobą systemy totalitarne, stosujące terror, wojnę, cenzurę, a więc wszystko to, czemu powinni się przeciwstawiać ludzie nowoczesnej lewicy i ruchów społecznych.

(%)