Działania Attac Polska w 2008 roku
[2009-02-22]

Przedstawiciele ATTAC Polska w 2008 roku wzięli udział w następujących imprezach:

12 stycznia. Kraków: Konferencja „Problemy gospodarcze Afryki i Fair Trade”, zorganizowana przez Stowarzyszenie Etnica. Udział wzięli m.in.: Polska Zielona Sieć, Attac, Stowarzyszenie SierraPol, Salezjański Wolontariat Misyjny.

26 stycznia. Gdynia. IX Walne Zebranie Attac.

26 stycznia. Gdynia. Attac przystępuje do Koalicji "Polska wolna od GMO", zrzeszającej około 300 podmiotów: organizacji i osób prywatnych.

7 luty. Warszawa. Udział w seminarium „Więcej demokracji”, zorganizowanym pod patronatem „Przeglądu Socjalistycznego”.

13 luty. Warszawa. Protest rolników pod hasłem "Polska żywność ekologiczna i tradycyjna zamiast żywności GMO". Udział Attac jako członka Koalicji „Polska wolna od GMO”.

14 luty. Petycja Attac: Uwolnić Mohameda Yousfi i wszystkich uwięzionych działaczy Attac w Maroku.

5 marca. Warszawa. Udział w konferencji nt. GMO w Sejmie RP.

29 marca. Słupsk. Udział w demonstracji przeciwko budowie bazy rakietowej USA.

30 marca. Gdańsk. Udział w konferencji Młodych Socjalistów w sprawie amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

12-13 kwietnia. Warszawa. Międzynarodowe spotkanie robocze Attac Polska i Niemcy.

19 kwietnia. Leipzig. Konferencja z udziałem Die Linke, GUE/NGL i Attac Polska: „Rekomunalizacja zamiast prywatyzacji. Alternatywy dla liberalnych tendencji w prywatyzacji w Europie".

30 kwietnia – 3 maj. Leipzig. Akademia Attac Niemcy.

1-3 maj, Berlin. Polska delegacja na manifestacjach związków zawodowych i Attac. Uczestnictwo w konferencji Attac Niemcy, Francja i Polska: „Prywatyzacja na wchodzie i zachodzie”.

1 maj. Gdynia. Attac Pomorze bierze udział w manifestacji Młodych Socjalistów.

16 maj. Warszawa. Debata z cyklu Zielone Horyzonty Polityki, pt. „ Jak przebić głową mur ? ”, zorganizowana przez Zielonych, z udziałem m.in. M. Środy, D. Cohn-Bendita. Spotkanie robocze Attac z Zielonymi 2004.

17 maj. Warszawa. Attac na konferencji w Belwederze: "Tradycyjne nasiona - nasze dziedzictwo i skarb narodowy - Tradycyjne i ekologiczne rolnictwo zamiast GMO", zorganizowanej przez Międzynarodową Koalicję dla Obrony Polskiej Wsi i Koalicję „Polska wolna od GMO”.

5 czerwiec. Kielce. Udział Attac w seminarium Krytyki Politycznej: „Powrót inteligencji zaangażowanej”, z udziałem m.in.: Sławomira Sierakowskiego, Kazimiery Szczuki, Macieja Gduli.

16 czerwiec. Warszawa. Spotkanie przedstawicieli Attac i Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja, decyzja o podjęciu oficjalnej współpracy.

20-22 czerwiec. Konstancin koło Warszawy. Warsztaty dla organizacji pozarządowych, zorganizowane przez Instytut na Rzecz Ekorozwoju, pt. „W drodze do Poznania - czym jest COP14 dla NGO-sów".

23czerwiec . Warszawa. Spotkanie przedstawicieli Attac i Zielonych 2004, podjęcie decyzji o współpracy.

25 czerwiec. Oświadczenie „ATTAC i partie polityczne”.

07 lipiec. Interwencja Attac w związku z publicznym paszkwilem, podpisanym przez sympatyków i działaczy Polskiej Partii Pracy, który został zamieszczony w portalu Lewica Pl. Po naszej interwencji tekst szkalujący stowarzyszenie Attac został usunięty z portalu.

09 lipiec. W tygodniku „Przegląd” ukazuje się wywiad z aktywistami Attac Niemcy, którzy na zaproszenie Attac Polska przebywali w Warszawie: Svenem Giegoldem i Vivianą Uriona.

11 lipiec. Warszawa. W siedzibie Zielonych odbyło się spotkanie przedstawicieli tej organizacji z delegacją Attac z Warszawy, Kielc i Olsztyna. Podczas rozmów opracowano plan wspólnych działań na najbliższe miesiące, m.in. otwarcie Uniwersytetu Attac, klubu filmowego i wspólne wydawnictwa.

15 lipiec. Wrocław. W siedzibie SMS doszło do spotkania przedstawicieli Attac z Kielc i Warszawy oraz delegatów SMS z Wrocławia, Warszawy i Krakowa.

1-6 sierpień. Saarsbrucken. Niemcy. Najważniejsze wydarzenie Attac - I Letni Uniwersytet Attac. Udział w tym międzynarodowym uniwersytecie wzięła siedmioosobowa delegacja Attac Polska.

28-31 sierpień. Frankfurt nad Odrą, Attac otrzymał zaproszenie na I Letni Uniwersytet Zielonych.

17-21 sierpień. Malmoe. Szwecja. Europejskie Forum Społeczne. Oficjalny udział wspólnej delegacji Attac, SMS i Zielonych.

8 październik. Stanowisko Attac Polska wobec dramatycznego kryzysu na rynkach finansowych.

10 październik. Warszawa. Inauguracja Uniwersytetu Attac - "Konstytucja Europejska - dlaczego tak, dlaczego nie?".

15 październik. Międzynarodowy szczyt przeciwko GMO w Krakowie, udział w konferencji w Urzędzie Miasta i happeningu na Rynku.

17 październik. Apel Attac: „Nadszedł czas aby zamknąć finansowe kasyno!”

24 październik. List Otwarty Attac na temat kryzysu.

27 październik. Apel „Życie i zdrowie ludzi nie może być towarem” wystosowany do Prezydenta w sprawie poparcia referendum nt. prywatyzacji służby zdrowia.

1 październik. Pierwsza odpowiedź na nasz List Otwarty- z kancelarii Senatu.

3 październik. Apel wszystkich krajowych Attac: „Dziesięć pierwszych lat ATTAC”.

5 październik. Warszawa. Udział Attac w międzynarodowej konferencji „Lewica dla Europy”, z udziałem posłów GUE/NGL, grup lewicy, związków zawodowych, mediów.

24 październik. Odpowiedź z Senatu na nasz List Otwarty, który przekazany został do senackiej Komisji Gospodarki Narodowej.

5 październik. Katowice. Attac na Uniwersytecie Śląskim, na dyskusji ze studentami socjologii.

22-23 październik. Lódź. Udział w konferencji pod patronatem Młodych Socjalistów.

26 październik. Warszawa. Udział Attac w seminarium w Polskim Towarzystwie Ekonomicznym: "Kryzys ekonomiczny a lewica. Między utopią a entropią", gdzie wystąpił m.in. prof. Tadeusz Kowalik, honorowy członek naszego stowarzyszenia.

28-30 październik. Frankfurt. Niemcy. Cykliczne spotkanie Attac Europa z udziałem delegacji Attac Polska.

6 grudzień. Poznań. Delegacja Attac bierze udział w manifestacji podczas Szczytu Klimatycznego ONZ.

10 grudzień. Kielce. Udział Attac w spotkaniu Ruchu ATH czwarty Świat „“Podyskutujmy o Deklaracji Praw Człowieka... ale nie tylko!". Happening uliczny oraz podpisanie „Apelu Kieleckiego”.

19 grudzień. Warszawa. Udział w ogólnopolskiej konferencji "Neoliberalizm w obliczu światowego kryzysu finansowego" w Warszawie, w siedzibie Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Informatycznej. Konferencję zorganizowano przy współudziale WSEI, Instytutu Badań nad Społeczną Gospodarką Rynkową im. J. M. Keynesa oraz Stowarzyszenia Ruch Społeczny "Praca-Pokój-Sprawiedliwość".

-----

Oprócz wymienionych imprez odbywały się także mniejsze spotkania i dyskusje w ramach prowadzenia działań statutowych stowarzyszenia. Attac podpisał się pod wieloma petycjami, listami otwartymi itp.

Uczestniczył również na bieżąco w działaniach "Attac Europa" – grupie koordynacyjnej Attac z całego kontynentu, Koalicji „Nie dla GMO”, „Koalicji Klimatycznej”. Koordynowaliśmy, wraz z innymi grupami, przygotowania do udziału w „Konferencji Klimatycznej” w grudniu, w Poznaniu oraz do Europejskiego Forum Społecznego w Szwecji, we wrześniu.

Sprawozdanie przygotowane na styczniowe Walne Zebranie Stowarzyszenia Attac Polska.