Dokąd zmierza świat?
[2009-02-28]

Informujemy, że w ramach promocji swojej książki „Wędrujący świat”, o której pisaliśmy już kilka miesięcy temu, profesor Grzegorz Kołodko odbywa kolejny cykl spotkań autorskich. Dokładny ich harmonogram można znaleźć pod adresem:

www.proszynski.pl/Znajdz_recepte_na_kryzys_-n-268-1_2-.html

lub na stanowiącym dopełnienie książki portalu internetowym

www.wedrujacyswiat.pl , który naprawdę warto odwiedzić.

A poniżej fragment obszernej recenzji Stefana Adamskiego, która ukaże się niebawem w pierwszym tegorocznym numerze kwartalnika naukowego „Pieniądze i Więź”:

Jednym z największych atutów tej książki jest znakomita narracja, troska o to by odpowiednie dać rzeczy słowo, umiejętność rozmowy z czytelnikiem. Ogromna erudycja jest tu całkowicie podporządkowana logice i spójności wywodu, a swada z jaką autor przedstawia swoje zapatrywania sprawia, że ma się poczucie uczestniczenia w niezwykle zajmującej rozmowie z autorem. Ogromnej wiedzy profesora Kołodki towarzyszy niezależność myśli i opinii nie pozwalająca spętać się żadnym paradygmatom, a tym bardziej żadnemu doktrynerstwu. Słuszność jego zapatrywań i przewidywań została wielokrotnie już empirycznie potwierdzona.

Biorąc pod uwagę zanikającą dziś, niestety, zdolność postrzegania zagadnień ekonomicznych w znacznie szerszym kontekście - społecznym, kulturowym, środowiskowym - jest to praca na miarę klasycznej już „Wielkiej transformacji” Karla Polanyi'ego (która wciąż, niestety, nie może doczekać się edycji w polskim przekładzie). Powiedziałbym nawet, że„Wędrujący świat” podejmuje po siedemdziesięciu kilku latach podobną problematykę, stawiając wiele nowych pytań i w jakiś sposób stanowiąc jakby swoisty ciąg dalszy tamtego fundamentalnego dzieła, jego ważne dopełnienie. Choć zapewne niezamierzone, bo traktat Grzegorza Kołodki jest na wskroś oryginalny, obiera inny punkt wyjścia i zmierza ku odmiennie sformułowanym wnioskom. Ale właśnie ten punkt odniesienia zdaje się najlepiej wyznaczać miejsce „Wędrującego świata”. Jego autor nie jest aż tak sceptyczny wobec roli rynku i skłania się raczej ku przywracaniu mu właściwych proporcji, tak bardzo zniekształconych przez neoliberalnych fundamentalistów.

Ekspansja ich aroganckiej ideologii spowodowała w ostatnich dwóch dekadach powrót hobbes'owskiej wizji świata - „wojny wszystkich ze wszystkimi”. W tych zmaganiach Grzegorz Kołodko - twórca „strategii dla Polski” ma już za sobą jedną zwycięską batalię w latach dziewięćdziesiątych i niedokończoną bitwę w latach 2002-2003, gdy warunki zmusiły go do odwrotu. Do trzech razy sztuka? Oby, bo ta niewypowiedziana wojna trwa. I na razie ponosimy w niej poważne straty. Ale - póki co - nic nie jest jeszcze przesądzone…

„Wędrujący świat” jest w stanie zupełnie zmienić nasz sposób myślenia - nie tylko o gospodarce. Pozostawia na długo inspirujący niepokój i budzi poczucie odpowiedzialności za tę naszą małą błękitną planetę i jej dalsze losy. Ta książka dedykowana jest „wszystkim”. I powinien ją przeczytać każdy.