Debata: Przyczyny i skutki światowego kryzysu finansowego
[2009-03-01]

Przedstawiciele Stowarzyszenia Attac, na zaproszenie organizatorów, wzięli udział w debacie, o której informacje zamieszczamy za "Przeglądem Socjalistycznym".

-----

26 lutego 2009 roku odbyło się w Klubie Dyskusyjnym „Przeglądu Socjalistycznego” w Warszawie spotkanie na temat „Przyczyny i skutki światowego kryzysu finansowego”. Gośćmi klubu byli: dr Sylwester Szafarz - referat: „Prawda o kryzysie” oraz prof. dr hab. Hanna Kuzińska - referat: „Społeczne skutki kryzysu”.

Podczas spotkania, w którym wzięło udział blisko 50 osób, mówiono o globalnych i polskich problemach, jakie niesie za sobą kryzys. Zwrócono uwagę, że jest on skutkiem polityki neoliberalnej i praktycznie pogrzebał możliwości jej dalszego kontynuowania.

Zwrócono uwagę na szanse lewicy socjalistycznej w możliwościach podjęcia wyzwań, jakie będą wynikały z daleko idących negatywnych skutków kryzysu w sferze społecznej i gospodarczej. Podkreślono, że otwiera się szansa do powrotu do idei społecznej gospodarki rynkowej.