Czego chcą krytycy globalizacji
[2009-03-03]

Nadal jest dostępna w księgarniach wysyłkowych książka na temat ruchu ATTAC. Polecamy jej zakup osobom zainteresowanym naszym stowarzyszeniem. Ceny przy zakupie wysyłkowym kształtują się w granicach 28 - 32 zł, zalecamy więc przejrzenie kilku ofert, by wybrać najlepszą.

---

Czego chcą krytycy globalizacji to analiza ruchu protestu - ATTAC, dokonana przez trójkę znanych dziennikarzy. Attac i działający w nim krytycy globalizacji cieszą się coraz większą popularnością w świecie. Głównym postulatem ruchu jest przede wszystkim wprowadzenie na całym świecie podatku od spekulacji dewizowych (podatek Tobina), który byłby w stanie opanować globalne rynki finansowe i gwarantowałby pomoc finansową dla państw rozwijających się. Autorzy pokazują początki ruchu, przeprowadzają jego analizę i przedstawiają głównych jego uczestników. Książka jest próbą odpowiedzi na wiele pytań: Czego chcą krytycy globalizacji?, Dlaczego ruch cieszy się tak dużym zainteresowaniem?, Co można osiągnąć za pomocą protestów? Czy to początek pokojowej rewolucji na rynkach światowych?