Oświadczenie ATTAC Polska
[2009-03-11]

„Walka z kryzysem” przebiega pod dyktando jego sprawców

Oświadczenie ATTAC Polska

Już niemal pół roku upłynęło od czasu, gdy kryzys finansowy skłonił rządy poszczególnych państw do zapewnień, że podejmują działania naprawcze. Jak dotąd ograniczają się one do dokapitalizowywania - na koszt całych społeczeństw - sektora bankowego. Gigantyczne sumy wpompowywane w ten sektor w nie przynoszą jakiejkolwiek poprawy sytuacji. Nie wiadomo nawet, co się z tymi pieniędzmi dzieje. Te bezprecedensowo wysokie transfery w żaden sposób nie wpłynęły korzystnie na kondycję realnej gospodarki. Bo to nie brak pieniędzy jest powodem kryzysu, a brak należytej informacji i jakiejkolwiek demokratycznej kontroli nad obrotem kapitałowym o charakterze spekulacyjnym.

Potrzebujemy rzeczywistego przeciwdziałania konsekwencjom nieodpowiedzialnego kreowania pustego pieniądza przez sektor bankowości inwestycyjnej, a zwłaszcza fundusze hedgingowe, które na skutek stosowania tzw. instrumentów pochodnych (derywatów), całkowicie zdestabilizowały światowy system gospodarczy.

Elementarnym warunkiem ustabilizowania sytuacji jest jak najszybsza likwidacja rajów podatkowych oraz centrów off shore, a także ujawnienie operacji przeprowadzanych w ostatnich latach przez zarejestrowane w tych enklawach firmy. Za niezwykle pilne uważamy także podjęcie działań mogących powstrzymać nieustanną spekulację, która ma miejsce w odniesieniu do kursów walut - najbardziej skutecznym sposobem byłoby tu z pewnością niezwłoczne wprowadzenie podatku Tobina.

Uważamy, że tylko powszechna presja społeczna może skłonić polityków do podjęcia tych działań, bo jak dotąd nie uczynili oni nic, aby powstrzymać hazard w wielkim kasynie światowych finansów, znacznie zwiększając jedynie ilość dostępnych w nim żetonów.

07.03.2008