Attac Polska w Atenach
[2009-03-19]

W dniach 13 - 15 marca w Atenach odbywała się Konferencji Organizatorów Europejskiego Forum Społecznego.

Pierwszego dnia odbyły się spotkania poszczególnych grup w ramach ESF. Łukasz Markowski, delegat ATTAC Polska, uczestniczył w spotkaniu grupy Europy środkowo - wschodniej. W spotkaniu tym wzięli ponadto udział delegaci z Węgier, Rumunii, Czech, Rosji, Białorusi i Austrii. Omawiano sytuacje w poszczególnych krajach, zarówno w odniesieniu globalnym, jak i lokalnym.

Podjęto decyzję o opracowaniu wspólnego dokumentu, który będzie zawierał postulaty tej grupy państw w kontekście kryzysu finansowego, a także podjęcie starań organizacji wspólnej konferencji na EFS w Stambule.

Drugiego i trzeciego dnia odbyły się natomiast posiedzenia plenarne, na których omawiano sytuację przed następnym ESF. Delegaci z Turcji przedstawili plan działania, wstępny kosztorys i plany organizacyjne.

Było sporo emocji z tym związanych, gdyż organizatorom zarzucano różne rzeczy (chodzi głównie o to, ze nie dopuszczają do udziału w organizacji ESF innych podmiotów krajowych). Sytuację podgrzewały pretensje dotyczące fatalnej organizacji ESF w Malmoe (komitet organizacyjny ma spore długi, np nie zwrócono jeszcze pieniędzy za bilety tłumaczom).

Mimo to zapadła decyzja o organizacji ESF w dniach 23-27 czerwca 2010 w Stambule.

Natomiast najbliższe spotkanie organizatorów odbędzie się prawdopodobnie w Wiedniu w połowie czerwca.