Jersey przeciwko rajom podatkowym
[2009-03-26]

12 i 13 marca francuski Attac wraz z dwudziestoma innymi organizacjami protestował na wyspie Jersey przeciwko przeciwko rajom podatkowym.

Attac zorganizował happening, podczas którego osoby oznaczone literami stworzyły na wybrzeżu ogromny napis: RAJE PODATKOWE, PIEKŁO SPOŁECZNE.

Manifestacja, która przemaszerowała przez wyspę Jersey, składała się z 11 etapów. Podczas każdego z etapów zatrzymywano się przed jednym z tamtejszych banków i protestowano przeciwko polityce finansowej tych instytucji. Manifestacja zakończyła się przed siedzibą władz Jersey. Członkowie Attac wypuścili przed nią balony, do których przyczepione były fałszywe pieniądze, aby w ten sposób zaprotestować przeciwko bankowej „kreacji pieniędzy”.

Polski Attac, który nie mógł uczestniczyć w tym wydarzeniu, przesłał na ręce Yves'a Houee z francuskiego Attac oświadczenie na temat szkodliwości rajów podatkowych, których istnienie przyczyniło się do obecnego kryzysu. Oświadczenie to zostało przez niego przekazane przedstawicielom prasy z różnych krajów.

(e)

(więcej info: www.france.attac.org)

---

„Walka z kryzysem” przebiega pod dyktando jego sprawców

Oświadczenie ATTAC Polska

Już niemal pół roku upłynęło od czasu, gdy kryzys finansowy skłonił rządy poszczególnych państw do zapewnień, że podejmują działania naprawcze. Jak dotąd ograniczają się one do dokapitalizowywania - na koszt całych społeczeństw - sektora bankowego. Gigantyczne sumy wpompowywane w ten sektor w nie przynoszą jakiejkolwiek poprawy sytuacji. Nie wiadomo nawet, co się z tymi pieniędzmi dzieje. Te bezprecedensowo wysokie transfery w żaden sposób nie wpłynęły korzystnie na kondycję realnej gospodarki. Bo to nie brak pieniędzy jest powodem kryzysu, a brak należytej informacji i jakiejkolwiek demokratycznej kontroli nad obrotem kapitałowym o charakterze spekulacyjnym.

Potrzebujemy rzeczywistego przeciwdziałania konsekwencjom nieodpowiedzialnego kreowania pustego pieniądza przez sektor bankowości inwestycyjnej, a zwłaszcza fundusze hedgingowe, które na skutek stosowania tzw. instrumentów pochodnych (derywatów), całkowicie zdestabilizowały światowy system gospodarczy.

Elementarnym warunkiem ustabilizowania sytuacji jest jak najszybsza likwidacja rajów podatkowych oraz centrów off shore, a także ujawnienie operacji przeprowadzanych w ostatnich latach przez zarejestrowane w tych enklawach firmy. Za niezwykle pilne uważamy także podjęcie działań mogących powstrzymać nieustanną spekulację, która ma miejsce w odniesieniu do kursów walut - najbardziej skutecznym sposobem byłoby tu z pewnością niezwłoczne wprowadzenie podatku Tobina.

Uważamy, że tylko powszechna presja społeczna może skłonić polityków do podjęcia tych działań, bo jak dotąd nie uczynili oni nic, aby powstrzymać hazard w wielkim kasynie światowych finansów, znacznie zwiększając jedynie ilość dostępnych w nim żetonów.

07.03.2008

---

Osiem lat temu delegacja ATTAC Polska gościła już na Jersey. W odnośnikach znajdziecie oświadczenia wygłoszone wtedy przez Andrzeja Gwiazdę (tutaj) i Macieja Muskata (tutaj) z ówczesnej delegacji naszego stowarzyszenia.