Attac Polska w Berlinie
[2009-03-30]

28 marca 2009 roku w Berlinie odbyła się manifestacja alterglobalistów oraz środowisk lewicowych. Ulicami stolicy Niemiec przeszło ok. 30 tysięcy manifestantów, w tym ok. 10 tysięcy członków ATTAC, również z Polski.

Protest przeciwko zbliżającemu się szczytowi najbogatszych państw świata (G20) odbył się pod hasłem ,,Nie będziemy płacić za wasz kryzys” (Wir zahlen nicht fur eure Krise!). Demonstracja rozpoczęła się w samo południe wiecem podczas, którego do zgromadzonych przemawiali przedstawiciele związków zawodowych, ruchów antyprywatyzacyjnych, antywojennych i ekologicznych. Motywem przewodnim manifestacji był sprzeciw dla wielomiliardowej pomocy zachodnich rządów
dla sektora finansowego. Protestowano przeciwko wspieraniu banków odpowiedzialnych za wywołanie kryzysu z pieniędzy obywateli. Podkreślano, że rządzący zrzucili ciężar walki z kryzysem na najgorzej sytuowanych, jednocześnie nie wyciągając konsekwencji wobec
winnych.

Spod miejskiego ratusza wielotysięczny tłum przeszedł ulicami centrum Berlina, wywołując pozytywne reakcje przechodniów, którzy często przyłączali się do manifestujących. Demonstrację zakończyły przemówienia głównych organizatorów: ATTAC , Die Linke i Ver.di. Wszyscy wyrazili przekonanie, że społeczeństwo nie może pozwolić na dalsze prowadzenie polityki neoliberalnej służącej bankom, a nie ludziom. Dlatego też społeczny ruch sprzeciwu dla rządowych działań będzie kontynuowany.

W tym samym czasie, podobne wielotysięczne manifestacje odbyły się w wielu innych miastach świata. Największa odbyła się w Londynie, gdzie już wkrótce odbędzie się szczyt G20.

(Lukasz Markowski)

Zachęcamy do zapoznania się z fotorelacją z manifestacji: