Uniwersytet Attac w Białymstoku
[2009-04-05]

W sobotę, czwartego kwietnia, w Białymstoku, odbyła się debata w ramach Uniwerystetu ATTAC, pod nazwą "Kryzys neoliberalizmu - przyczyny i skutki".

Debatę o godz. 10.30 otworzył Łukasz Kuźma - białostocki działacz SMS, Krytyki Politycznej i ATTAC. Następnie spotkanie poprowadziła, jako moderator, Ewelina Latosek ze Stowarzyszenia Młodych Socjaldemokratów.

Kolejno głos zabrali: prof. Maria Szyszkowska - filozof, polityk lewicowy, działaczka społeczna, nauczyciel akademicki, senator V kadencji Parlamentu – która przygotowała wystąpienie na temat obecnej sytuacji związanej z kryzysem oraz przyszłości grup negujących światowy neoliberalizm.

Potem Ewa Ziółkowska - dziennikarka, przewodnicząca zarządu ATTAC Polska – przedstawiła historię neoliberalizmu i sprzeciwów wobec tego systemu w ciągu ostatniego dziesięciolecia.

Z kolei głos zabrał Ryszard Prątkowski – Związek Zawodowy Inżynierów i Techników, Federacja Związków Zawodowych, ATTAC. Omówił on genezę kryzysu oraz jego skutki dla Polski i Europy.

Po przerwie rozpoczęła się dyskusja, w której ścierały się różne koncepcje przeciwdziałania dominacji systemu neoliberalnej gospodarki. Zastanawiano się, jak wspólnie działać, jak jednoczyć się w protestach. Uznano zgodnie, iż należy przełamywać blokadę korporacyjnych mediów i temu celowi, oraz społecznej edukacji, służyć ma cykl spotkań Uniwersyetu Attac w kolejnych miesiącach.

Debata zakończyła się po godzinie 14.00, wzięło w niej udział dwadzieścia jeden osób. W organizacji spotkania dopomógł stowarzyszeniu Attac białostocki Klub Krytyki Politycznej.

(%)