RAJE PODATKOWE. WIELKA UCIECZKA
[2009-05-30]

Telewizja Planete poleca:

Świat nigdy wcześniej nie był tak bogaty. Jachty, samochody, zegarki, torebki, biżuteria - wszystkie te dobra luksusowe są sprzedawane w rekordowych ilościach. Czy niedługo milionerzy i miliarderzy zaczną nabywać dwupiętrowe samoloty? Czy dług publiczny może być jeszcze większy? Co się dzieje z pieniędzmi podatników?

Reżyser Frédéric Brunnquell podróżuje do kilku krajów, w których nie płaci się podatków lub płaci się je w małym procencie. Kajmany, Barbados, Seszele, Mauritius, Cypr i kilkadziesiąt innych. Do budżetu krajów, które są rajami podatkowymi, każdego roku wpływa 11 miliardów USD. Jest to proceder legalny i absolutnie niemoralny. Twórca pokazuje, jak raje podatkowe funkcjonują i kto czerpie korzyści z ich istnienia. Kim są miliarderzy, ich prawnicy i firmy podatkowe, którzy wynajdują luki w światowym systemie finansowym i omijają prawo podatkowe. Reżyser spotka się w Waszyngtonie z kilkoma nieprzekupnym amerykańskimi senatorami, którzy walczą, by zlikwidować ten ekonomiczny "układ". Odwiedza Ghanę, która zamierza stać się rajem podatkowym, oraz także Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Jersey, Londyn i Paryż.

za: www.planete.pl

film dokumentalny