Spotkanie przygotowawcze Forum Społecznego - korespondencja z Wiednia
[2009-06-20]

W Wiedniu odbywa się w dniach 19 - 21 czerwca kolejne spotkanie przygotowawcze przed zaplanowanym w 2010 roku Europejskim Forum Społecznym w Turcji.

W debatach bierze udział około 100 osób, delegatów z poszczególnych krajów Europy, w tym duża grupa z Turcji, aktywiści z Austrii, Niemiec i Francji.

Polskie organizacje społeczne reprezentowane są przez Ewę Ziółkowską i Piotra Kawiorskiego (ATTAC) oraz Małgorzatę Świątek (Europejska Inicjatywa Feministyczna).

W piątek przed południem odbyło się kilka mniejszych spotkań w grupach, dotyczących koordynacji międzynarodowych działań na temat edukacji, pracy i globalizacji oraz kryzysu. Zorganizowano również spotkanie na temat mobilizacji przd szczytem klimatycznym w Kopenhadze, który odbędzie się w grudniu. O godz. 16.00 w Auli Szkoły Ludowej w dzielnicy Ottakring rozpoczęto spotkanie pod nazwą: "Globalny kryzys kapitalizmu i alternatywy - mobilizacja ruchów społecznych".

W sobotę o godz. 10.00 rozpoczęto debatę od raportu Tureckiego Komitetu Organizacyjnego na temat przygotowań do forum. Obecnie trwa dyskusja na temat punktów programu forum w Istambule.

Na popołudnie przygotowano kolejną dyskusję na temat propozycji programowych. Przedstawiona zostanie również sytuacja finansowa Europejskiego Forum Społecznego.

(%)

(fot. P. Kawiorski)