Powołano komitet założycielski Polskiego Forum Społecznego
[2009-06-27]

26 czerwca br. w ramach Uniwersytetu Attac odbyła się w Kielcach debata, poświęcona tematowi: „Czy ruch społeczny w Polsce może przyczynić się do odbudowy społeczeństwa obywatelskiego”.

Wzięli w niej m.in. udział: Maria Szyszkowska - filozof, polityk, działaczka społeczna, Ryszard Bugaj – ekonomista i polityk, Dariusz Szwed – ekonomista, ekolog i polityk, Ewa Ziółkowska, przewodnicząca stowarzyszenia Attac. W debacie uczestniczyło także kilkunastu przedstawicieli różnych organizacji i stowarzyszeń (ATTAC, Pacyfistyczne Stowarzyszenie Wolnej Myśli, Stowarzyszenie Kultury Europejskiej, Ruch Społeczny „Praca - Pokój – Sprawiedliwość”, Stowarzyszenie Młoda Socjaldemokracja oraz redakcja „Przeglądu Socjalistycznego”) z Warszawy, Olsztyna, Katowic, Tarnobrzega.

Uznano, że drogą do integracji ruchów społecznych, lewicowych, alterglobalistycznych czy związkowych w naszym kraju może być stworzenie Polskiego Forum Społecznego, na wzór innych forum – światowego czy europejskiego. Obecni na spotkaniu działacze utworzyli komitet założycielski PFS, a następnie przedyskutowali i podpisali deklarację powołania polskiego forum. Kolejne spotkania komitetu założycielskiego poświęcone zostaną opracowaniu formuły Polskiego Forum Społecznego.

Deklaracja założycieli Polskiego Forum Społecznego

26 czerwca w Kielcach odbyło się pierwsze spotkanie założycieli Polskiego Forum Społecznego. Celem Polskiego Forum, podobnie jak innych forum regionalnych i europejskich, jest stworzenie wspólnej płaszczyzny dla grup i ruchów społecznych, które przeciwstawiają się gospodarce neoliberalnej, dominacji kapitału w życiu społeczeństw i wszelkim formom imperializmu, mając na względzie stworzenie społeczeństwa skierowanego na człowieka. Założyciele Polskiego Forum Społecznego pragną, aby stało się ono platformą wolnej wymiany myśli, tworzenia nowych idei, wymiany doświadczeń i organizowania wspólnych akcji.

Globalny kryzys ekonomiczny stawia pod znakiem zapytania dalsze funkcjonowanie gospodarki neoliberalnej, dominującej w naszym kraju po transformacji ustrojowej w 1989 roku. W ciągu ostatniego dwudziestolecia doprowadziła ona w Polsce do wzbogacenia się nielicznych, a zbiednienia dużej części społeczeństwa. Obecny kryzys jeszcze bardziej pogłębi niekorzystne dla polskiego społeczeństwa zjawiska. Neoliberalna myśl ekonomiczna, propagowana przez polskich polityków i powtarzana przez polskie media, nie stwarza społeczeństwu możliwości zapoznania się z innymi koncepcjami gospodarczymi, bardziej przyjaznymi człowiekowi i jego środowisku naturalnemu. Dlatego też pragniemy, aby Polskie Forum Społeczne stało się okazją do zaprezentowania odmiennych spojrzeń na gospodarkę, funkcjonowanie społeczeństwa, wykorzystanie energii, ochronę środowiska, edukację i kulturę. Gospodarka neoliberalna, kierująca się wyłącznie zyskiem, pozostawiła bowiem fatalne piętno na każdej z tych dziedzin życia.

„Inny świat jest możliwy” - głosi jedno z haseł Europejskiego Forum Społecznego. Chcemy, aby przyświecało ono również Polskiemu Forum Społecznemu.

Kielce, 26.06.2009.

Maria Szyszkowska, Ryszard Prątkowski, Ewa Ziółkowska, Dariusz Szwed, Piotr Kawiorski, Jan Stępień, Klaudiusz Stochmal, Maryla Pająk, Magdalena Łysak, Marek Szolc, Grażyna Prątkowska, Agnieszka Pawelska, Lidia Zasacka