Niemcy. Wstrzymana ratyfikacja Traktatu Lizbońskiego
[2009-07-01]

Podczas dzisiejszego posiedzenia sądu konstytucyjnego Niemiec wstrzymano ratyfikację Traktatu Lizbońskiego. Sąd zakwestionował prawomocność głosowania za Traktatem, co zaproponowała Partia Lewicy i prawicowy parlamentarzysta reprezentujący CSU. Przepisy prawne ustalające kompetencje obu izb parlamentu niemieckiego w procesie stanowienia prawa europejskiego uznane zostały za niekonstytucyjne. Dlatego prezydent Niemiec Horst Kohler będzie mógł podpisać dokument ratyfikacyjny jedynie po dokonaniu w nich zmian.

Obecnie koalicja dwóch dużych partii politycznych będzie miała trudności ze zmianą tego prawa przed wyborami powszechnymi zaplanowanymi na 27 września. Nawet jeśli jest rzeczą oczywistą, iż istnieje większość parlamentarna konieczna do przegłosowania zmian, kwestie związane z niemieckim federalizmem są zawsze trudne. Dlatego też może to pochłonąć sporo czasu. Takie opóźnienie może zagrozić całemu Traktatowi Lizbońskiemu jeśli Gordon Brown utraci władzę zanim Traktat zostanie ratyfikowany przez wszystkie państwa. Brytyjscy konserwatyści zapowiedzieli, że będą dążyć do wstrzymania ratyfikacji i przeprowadzenia powszechnego referendum w tej sprawie.

(a.)