Stop komercjalizacji edukacji!
[2009-08-19]

Młodzi Socjaliści, uczestniczący w Polskim Forum Społecznym, informują:

13 sierpnia protestowaliśmy w Gdańsku przeciwko planom komercjalizacji edukacji wyższej autorstwa minister Barbary Kudryckiej. Zorganizowana przez działaczy i działaczki Młodych Socjalistów oraz Demokratycznego Zrzeszenia Studenckiego demonstracja to już kolejna akcja sprzeciwu wobec pomysłów ograniczania dostępu do szkolnictwa wyższego. Edukacja jest dla nas prawem, a nie towarem i przywilejem!

Demonstrację rozpoczęliśmy pod kinem "Krewetka", spod którego z okrzykami m.in. "Edukacja prawem, nie towarem!" oraz "Nie ma demokracji bez bezpłatnej edukacji!" przeszliśmy ulicami Gdańska aż na Starówkę, na której odbył się happening pokazujący hipotetyczną licytację Uniwersytetu Gdańskiego (miesiąc wcześniej naszej "minister Kudryckiej" udało się prawie w całości sprzedać Uniwersytet Warszawski :)). W aukcyjne szranki stanęli między innymi: poseł Palipies, któremu udało się zakupić Wydział Chemii (dla produkcji nowych rodzajów wódek), ojciec Fizyk, który nabył Wydział Dziennikarstwa (dla głoszenia Słowa Bożego i kształcenia nowych pracowników dla swojego imperium medialnego) czy przedstawiciele i przedstawicielki koncernów zbrojeniowych i paliwowych. W licytacji próbowała wziąć też udział przedstawicielka Polskiej Akademii Nauk, jednak minister Kudrycka i prowadzący aukcję uznali, że nie godzi się im sprzedawać czegokolwiek państwowej instytucji.

Na zakończenie akcji aktywiści studenccy zapowiedzieli, że protest przeciwko planom komercjalizacji edukacji wyższej będzie kontynuowany w całej Polsce na początku roku akademickiego. Więcej informacji już wkrótce!

Informacja ze strony: www.mlodzisocjalisci.pl