Osiem lat ATTAC Polska: 2001 - 2009
[2009-09-05]

W sali konferencyjnej Biblioteki Publicznej m.st. Warszawy przy ul. Koszykowej odbyła się w piątek, 4 września, debata pod nazwą: „8 lat Attac Polska - historia, teraźniejszość, przyszłość”.

Spotkanie rozpoczęła Ewa Ziółkowska – przewodnicząca stowarzyszenia, która przedstawiła zebranym historię Attac, z jej sukcesami, ale i porażkami, szczególnie próbami zniszczenia tej organizacji przez niektóre partie polityczne. Następnie Łukasz Markowski zaprezentował udział Attac Polska w europejskich strukturach – jego integrację i współdziałanie na forum międzynarodowym. Kolejno Ryszard Prątkowski przedstawił temat „Attac i związki zawodowe – współdziałanie w kraju i za granicą”.

Po części oficjalnej wywiązała się wśród uczestników długa dyskusja na temat Attac i Polskiego Forum Społecznego, w której udział wzięli również zaproszeni goście, m.in. Andrzej Ziemski, redaktor naczelny „Przeglądu Socjalistycznego”, Bernard Marqueritte – dziennikarz i publicysta oraz Ireneusz Bilewicz, wiceprzewodniczący Federacji Związków Zawodowych Przemysłu Chemicznego, Szklarskiego i Ceramicznego w Polsce. W debacie uczestniczyli, poza mieszkańcami stolicy, goście z kilku miast Polski, w tym z Kielc, Olsztyna i Białegostoku.

Następnego dnia, w sobotę, 5 września, odbyło się zaś w Warszawie XI Walne Zebranie ATTAC Polska, o czym poinformujemy szerzej wkrótce.

Podczas obu imprez pod Deklaracją Założycielską Polskiego Forum Społecznego podpisy złożyły kolejne osoby, w tym: Bernard Marqueritte, Marcin Sawicki, Wojciech Kobyliński, Aneta Nowicka i Grzegorz Nowicki.

(pk)