W obronie polskiej rodziny
[2009-09-21]

Przedstawiciele ATTAC zostali zaproszeni do udziału w konferencji pod nazwą: "W obronie polskiej rodziny", która odbyła się 15 września w Warszawie.

Oto informacja ze strony OPZZ, www.opzz.org.pl

15 września: Seminarium OPZZ i SLD - W obronie polskiej rodziny

Do zorganizowania konferencji poświęconej tematyce kondycji społeczno-ekonomicznej polskiej rodziny centralę OPZZ skłoniły bieżące analizy i badania ( problem ubóstwa dotyka już kilka milionów osób w Polsce). Związki Zawodowe są zdania, iż powiększająca się skala pauperyzacji społeczeństwa musi w końcu znaleźć się w sferze zainteresowania polskiego rządu.

Tysiące rodzin, żyjące poniżej minimum socjalnego, egzystujące na horrendalnie niskich świadczeniach rodzinnych, opiekunowie osób niepełnosprawnych, próbujący leczyć swoich podopiecznych za żenująco niskie zasiłki pielęgnacyjne nie mogą czekać na poprawę koniunktury i koniec kryzysu!

Decyzje i konkretne działania ze strony rządu są im potrzebne natychmiast. Inercja rządu przywiodła do granic desperacji dziesiątki rodziców dzieci niepełnosprawnych, którzy pikietowali pod siedzibą Premiera RP 8 września br. Nie uzyskali jednak od prezesa rady ministrów konkretnych deklaracji, które można by uznać za dobrą monetę w oczekiwaniu na poprawę ich losu.

Takich sytuacji Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych odnotowało w poprzednich latach zbyt wiele, aby móc dłużej tolerować brak interwencji ze strony rządzących.

W obliczu problemu malejącej dzietności Polska nie może sobie dłużej pozwolić na zaniedbywanie polityki pro-rodzinnej!

Związki zawodowe zamierzają konsekwentnie podnosić problem marginalizacji problemów ubogich, niepełnosprawnych i kobiet, które płacą wysoką cenę za .podtrzymywanie istnienia podstawowej komórki społecznej w państwie, jaką jest rodzina.