ZZG domaga się udziału w komisji wyjaśniającej tragedię w Rudzie Śląskiej
[2009-09-21]

Domagamy się udziału przedstawicieli Związku Zawodowego Górników w Polsce w komisji wyjaśniającej tragedię w rudzkiej kopalni.

W związku z tragedią w Rudzie Śląskiej pojawia się coraz więcej pytań i rozbieżnych informacji. Mamy prawo poznać prawdę o wszystkich okolicznościach dramatu, który dotknął naszych kolegów i ich rodziny. Jesteśmy im to winni. Nie można manipulować informacjami o przyczynach ich śmierci na polityczny użytek lub celem walki z polskim górnictwem.

Każdy górnik, który zjeżdża pod ziemię jest świadomy zagrożeń czyhających na niego. Wie też, że natury nie można przechytrzyć. Nie może się jednak zdarzyć tak, by celowo fałszowano pomiary narażając go na śmierć. Nie tędy droga. Najpierw człowiek i jego bezpieczeństwo, potem dopiero powinny liczyć się normy wydobycia węgla. Jako związek górniczy nie pozwolimy na sprowadzanie naszych kolegów do roli niewolników w trybach produkcji węgla.

Stąd domagamy się dopuszczenia naszego związku zawodowego do udziału w komisji wyjaśniającej tragedię w KWK „Wujek” Ruch Śląsk. Trzeba rzetelnie poznać wszystkie niewiadome bez matactw i niedopowiedzeń, a jeśli zajdzie potrzeba: rozliczyć winnych śmierci naszych bliskich. Jako związek zawsze staliśmy i konsekwentnie stać będziemy po stronie pracowników.

Przewodniczący Rady Krajowej
Związku Zawodowego Górników w Polsce