Spotkanie ATTAC w Paryżu
[2009-09-22]

Po ubiegłorocznych międzynarodowych spotkaniach Attac, które odbywały się w Berlinie i Saarbrucken, kolejny podobny meeting postanowiono zorganizować w Paryżu.

W dniach 18-20 września na terenie Uniwerystetu w Nanterre, w X dzielnicy Paryża, zebrało się około 200 osób – aktywistów Attac z 17 krajów. Z Polski przyjechało do stolicy Francji osiem osób reprezentujących grupy z Warszawy, Kielc, Olsztyna i Trójmiasta.

Attac wspomogło merostwo w Nanterre oraz władze Uniwersytetu, co pozwoliło ograniczyć koszty całej imprezy. Do tego uczestnicy wpłacali po 30 euro wpisowego. Polska grupa dostała wsparcie z Funduszu Solidarnościowego, co pozwoliło na jej równoprawne uczestnictwo wraz z ludźmi z zachodniej Europy.

W piątek, 18 września, od godz. 10.00 do 12.00 odbywała się rejestracja uczestników oraz przydzielanie noclegów i wydawanie bonów na posiłki. O godz. 12.00 w holu Uniwersytetu zebrani spożyli obiad, a po nim, o 14.00, w auli odbyło się uroczyste otwarcie konferencji Attac.

Od 15.00 do 19.00 odbyły się w kilku mniejszych salach seminaria poszczególnych grup roboczych sieci Attac, w tym: Privattac – sieć przeciwko prywatyzacji służb publicznych, w której duży udział ma polska grupa. Prace koordynują m.in. Carla Kruger i Ewa Ziółkowska. Ponadto działają: Europejska Strategia Attac, Rolnictwo, Aquaattac, Klimat, Międzynarodowa Komunikacja, Dla demokratycznej Europy, Sprawiedliwy Handel, Płeć a globalizacja, Kryzys Globalny, Edukacja, Praca i bezrobocie w Europie, Attac Migracja, Kolej dla wszystkich, Europejska Sieć Młodzieży oraz Traktat Lizboński i Irlandzkie „Nie!”.

Wieczorem odbyło się kolejne spotkanie Attac Europa – grupy koordynującej prace w skali Unii Europejskiej. Polski Attac od lat uczestniczy czynnie w tych działaniach. Zadecydowano, iż kolejne spotkanie międzynarodowych delegacji odbędzie się w styczniu w Polsce,. Przygotowania do tej wizyty już rozpoczęto.

Na tym zakończono pierwszy dzień debat. W sobotę, 19 września, prace rozpoczęto już o 9.00 rano. Do 12.00 prowadzono seminaria, potem udano się na wspólny obiad. Od 14.00 do 17.00 podsumowywano poszczególne workshopy, a od 17.00 w auli odbyło się posiedzenie plenarne na temat światowego kryzysu i roli Attac i ruchów społecznych w tym czasie,

Wieczorem, od 19.00, zaproszono wszystkich na kolację przy muzyce, zabawie i tańcach. Tym miłym akcentem zakończył się długi, sobotni dzień.

W niedzielę, 20 września, od 9.00 do 10.30 uczestnicy grup roboczych podsumowywali swoje działania i plany. O 11.00 odbyło się zaś uroczyste zakończenie imprezy. Omówiono tam plan kolejnych działań w międzynarodowej skali, o czym niebawem szerzej poinformujemy. Wśród występujących poszczególnych delegatek i delegatów na uwagę zasługiwała Ewa Ziółkowska, reprezentująca polską delegację, najliczniejszą z krajów wschodnie Europy. Opowiedziała ona o ośmiu latach działalności Attac Polska, który wielokrotnie padał ofiarą napaści ze strony ludzi, którzy usiłowali zniszczyć ten ruch. Mimo to polski Attac wciąż trwa i rozwija się, o czym świadczą codzienne działania. Nie dość tego, jest praktycznie jedynym reprezentantem tej sieci na wschodzie, gdzie wszelkie ruchy społeczne natrafiają na poważne trudności w działaniu.

Po wystąpieniach reprezentantów z różnych krajów zebrani złożyli podziękowania organizatorom tego forum. Gromkie brawa, poza nimi, dostała grupa tłumaczy, którzy prowadzili debatę w trzech językach: francuskim, angielskim i niemieckim.

O godzinie 13.00 zakończono konferencję i uczestnicy rozpoczęli powroty do domów w całej Europie oraz w Afryce, skąd przybyli delegaci Attac Togo i Maroko.

(pk)

Tekst pisany w czasie podróży z Francji. Niebawem ukaże się więcej wiadomości o ustaleniach, jakie zapadły w Paryżu. Dodamy również więcej zdjęć.