Debata Polskiego Forum Społecznego
[2009-10-23]

22 października, w Warszawie, odbyło się kolejne spotkanie przygotowawcze Polskiego Forum Społecznego. Zjawiło się na nim dwadzieścia pięć osób z rozmaitych środowisk związkowych i społecznych.

Tym razem udział w dyskusji wzięli przedstawiciele OPZZ (Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych), ZZG (Związek Zawodowy Górników w Polsce), Federacji Związków Zawodowych "Społem", Związków Zawodowych Przemysłu Chemicznego, Szklarskiego i Ceramicznego, Związków Zawodowych Przemysłu Mlecznego. Poza związkami obecni byli również aktywiści stowarzyszeń: ATTAC, Ruch Społeczny „Praca-Pokój-Sprawiedliwość” , Ruch Odrodzenia Gospodarczego, Zieloni, Ośrodek Myśli Społecznej im. Ferdynanda Lassalle’a, Ogólnopolski Związek Bezrobotnych oraz Młodzi Socjaliści

Podczas debaty omówiono dotychczasowe działania oraz przyszłe plany, w tym kolejne spotkania cykliczne. Zajęto się również sprawami organizacyjnymi, związanymi z tworzeniem forum. Ustalono, iż powinno się podzielić na grupy robocze, zajmujące się konkretnymi tematami, m.in. prawami pracowniczymi, pracą i bezrobociem, edukacją, prywatyzacją, bezdomnością, ekologią czy żywnością.

Całość problemów zostanie omówiona na następnym spotkaniu forum, o którym poinformujemy.

(%)