Debata w Kielcach
[2009-11-25]

19 listopada 2009 roku w Domu Środowisk Twórczych w Kielcach odbyła się debata "Oblicze współczesne socjalistów polskich”. Organizatorami debaty były stowarzyszenia: Attac Polska oraz Ruch Społeczny „Praca-Pokój-Sprawiedliwość”.

W panelu dyskusyjnym wystąpili:

Ewa Ziółkowska – przewodnicząca stowarzyszenia Attac Polska, która mówiła o doświadczeniach międzynarodowych m.in. ukazała okres rządów socjalistów francuskich i ich wpływ na praktykę sprawiedliwości społecznej w tym kraju.

Andrzej Ziemski – redaktor naczelny „Przeglądu Socjalistycznego”, który zaprezentował swą najnowszą książkę – "My socjaliści. 60 lat później "i odniósł się do aktualnego stanu i kondycji polskiej lewicy, rysując jednocześnie uwarunkowania rozwoju socjalizmu polskiego i jego perspektyw.

W gronie uczestników spotkania, ponad 30 osób ze środowisk lewicowych Kielc, Pińczowa i Jędrzejowa wywiązała się ciekawa dyskusja, nawiązująca do aspektów historycznych, ale również związana z perspektywami odbytego dzień wcześniej w tym samym miejscu spotkania przedstawicieli ugrupowań lewicy na temat współpracy.

za: Przegląd Socjalistyczny, www.przeglad-socjalistyczny.pl , fot. P. Kawiorski