Warszawa: Chrońmy Ziemię, chrońmy ludzi!
[2009-12-14]

12 grudnia pod Kancelarią Premiera odbyła się demonstracja przeciwko niepodejmowaniu niezbędnych działań w związku z negatywnymi zmianami klimatu.

Młodzi Socjaliści, Polska Partia Socjalistyczna, Pracownicza Demokracja, Zieloni 2000, oraz ATTAC Polska domagali się zmiany stanowiska polskiego rządu odnośnie ograniczenia emisji dwutlenku węgla w Unii Europejskiej. Demonstrujący kilkakrotnie przypomnieli, że Polska otrzymała nagrodę "skamieliny dnia", przyznawaną przez CAN (Climate Action Network), skupiającą ponad 450 organizacji, państwom, które blokują dyskusję nad wprowadzeniem większego ograniczenie CO2.

Maciej Łapski z Młodych Socjalistów zwrócił uwagę na ludzki aspekt zmian klimatycznych oraz zaznaczył, że inwestowanie w naukę jest kluczowym działaniem w stronę poprawy środowiska. Bartłomiej Kozek, przedstawiciel Zielonych 2004, podkreślał wagę energii odnawialnej, zwrócił uwagę na problem nieizolowanych mieszkań przez które ucieka ciepło oraz zaznaczył, że ludzie mają prawo do życia w czystym środowisku.

Organizacje przygotowały 7 postulatów skierowanych do międzynarodowej Konferencji Klimatycznej w Kopenhadze, dostępnych na stronie Chrońmy Ziemię.

Demonstracja w Warszawie była jedną z wielu odbywających się na świecie demonstracji solidarności protestujących w Kopenhadze.

Marcelina Zawisza

za: Lewica Pl, www.lewica.pl