[2010-01-08]

Cargill zagrożeniem dla zdrowia konsumentów, środowiska i praw człowieka – wskazują aktualne dane.

Arkusz informacyjny organizacji Food & Water Europe przedstawia destrukcyjny wpływ giganta agrobiznesu na system żywnościowy

(Bruksela, Belgium) – Nowy arkusz informacyjny przygotowany przez organizację konsumencką Food & Water Europe pokazuje jak Cargill, gigant agrobiznesu i jeden z największych graczy na światowym rynku żywnościowym stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów i środowiska, łamie prawa pracownicze i powoduje niestabilność żywnościową w wielu miejscach świata. Cargill, wiodący przetwórca zbóż i roślin oleistych i największa światowa korporacja agro-spożywcza, która zatrudnia 160,000 pracowników w 67 krajach. W Stanach Zjednoczonych Cargill jest ważnym aktorem na rynku mięsnym, a jego pozycja w Europie, gdzie działa w 21 krajach jest również silna.

Cargill wyszedł obronną ręka z kryzysu ekonomicznego w 2008 roku, a jego sprzedaż miała wówczas wartość 83 miliardów Euro. Ponadto firma zanotowała rekordowe zyski wynoszące 2.5 miliarda Euro przez sześć lat z rzędu. Ostatnio jednak jej zyski netto za czwarty kwartał 2009 były niższe o 69 procent niż za ten sam okres czasu w roku ubiegłym. Nadszedł już czas by Cargill przewartościował swoje działania, gdyż niezaprzeczalnie odnosi korzyści ze wzrostu cen , który rozpoczął się już w 2002 roku, a przybrał szczególnie dramatyczne rozmiary w ostatnich dwóch latach,.

` -

“Cargill zdołał rozciągnąć swoją kontrolę nad ogromnymi połaciami światowego systemu rolnictwa i żywności, ma ogromny wpływ na ceny żywności i swoimi działaniami doprowadza miliony ludzi na świecie na skraj śmierci głodowej ” - twierdzi Wenonah Hauter, Dyrektor Wykonawczy Food & Water Europe.

Najważniejsze punkty arkuszu informacyjnego to:

· Rekordowe zarobki firmy Cargill w 2008 roku miały związek z jej wpływem na wysokie ceny zboża i nawozu, co w następstwie spowodowało dużą niestabilność żywnościową na świecie.

· Działania firmy Cargill w Brazylii i Papui Nowej Gwinei stanowią zagrożenie dla środowiska i wiążą się z destruktywnymi dla środowiska praktykami takimi jak karczowanie lasów tropikalnych pod uprawy soi i oleju palmowego.

· Cargill popiera zastosowanie kontrowersyjnych technologii w rolnictwie i produkcji żywności, w tym genetyczne modyfikacje roślin i żywności.

· Cargill jest zamieszany w łamanie praw człowieka, a także sprawę przymusowej pracy dzieci przy bawełnie w Uzbekistanie i Azji Centralnej i na plantacjach kakaowych na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Food and Water Europe jest europejskim programem organizacji pożytku publicznego Food and Water Watch, Inc z siedzibą w Waszyngtonie, którego celem jest praca na rzecz bezpieczeństwa żywności i wody w Europie i na świecie. Stawiamy wyzwanie korporacyjnej kontroli nad zasobami żywności i wody i nadużyciom ze strony wielkiego agrobiznesu poprzez stymulację działań zmieniających świadomość społeczną w zakresie problemów żywnościowych i dostępu do wody pitnej.

Więcej informacji na stronie:

www.foodandwaterwatch.org

Kontakt: Anna Witowska, Food and Water Europe, Polska