Rola ATTAC w Europejskim i Światowym Forum Społecznym
[2010-01-08]

Zaproszenie

Stowarzyszenie ATTAC, wraz z Polskim Forum Społecznym, zaprasza na międzynarodową konferencję:

Rola ATTAC w Europejskim i Światowym Forum Społecznym

Integracja ruchów społecznych w krajach wschodniej i zachodniej Europy

Konferencja odbędzie się w dniu 14 stycznia 2010 roku (czwartek) o godz. 18.00 w Warszawie. W związku z ograniczoną ilością miejsc prosimy o zgłoszenie, po którym prześlemy zaproszenie i więcej informacji. Zapewniamy tłumaczenie polsko – angielskie.

Udział biorą:

I część: Rola ATTAC w Europejskim i Światowym Forum Społecznym:

Ewa Ziółkowska (przewodnicząca ATTAC Polska) – otwarcie konferencji i wprowadzenie, „Sytuacja ATTAC w Polsce”

Aurelie Trouve (przewodnicząca ATTAC Francja) - „ATTAC we Francji, Europie i w świecie – dziesięć lat działalności”

Alexandra Strickner (ATTAC Austria) - „ATTAC a Europejskie Forum Społeczne”

Hugo Braun – (ATTAC Niemcy) - „Ruch związkowy a ATTAC i Forum Społeczne”

Łukasz Markowski - moderacja

II część: Integracja ruchów społecznych w krajach wschodniej i zachodniej Europy:

Maria Szyszkowska (przewodnicząca Pacyfistycznego Stowarzyszenia Wolnej Myśli) - „Upadek wartości w wyniku ogólnoświatowej dominacji neoliberalizmu i doktryny własności prywatnej”.

Jadwiga Łopata i Sir Julian Rose (Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi, Koalicja Polska Wolna od GMO) - „"Szanse i zagrożenia polskiej wsi. Jaka przyszłość polskiego rolnictwa w czasach patentowania odmian nasion i zwierząt, genetycznie modyfikowanych upraw, niszczących życie środków chemicznych?"'

Andrzej Radzikowski (wiceprzewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych) - „Ruch związkowy jednym z gwarantów interesów pracowniczych”.

Andrzej Chwiluk (przewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce) - „Jak Unia Europejska i międzynarodowe federacje związkowe widzą perspektywę zabezpieczenia interesów świata pracy w obliczu kryzysu i dalszej dominacji neoliberalizmu”.

Ryszard Bugaj (ekonomista, publicysta) - „Alternatywy ekonomiczne wobec neoliberalizmu, dokąd zmierza świat w sensie modelu ekonomicznego”.

Andrzej Ziemski – moderacja

oraz Joanna Gwiazdecka (dyrektor Fundacji im. Róży Luksemburg, Przedstawicielstwo w Polsce).

...

Podczas debaty istnieje możliwość zaprezentowania swojej organizacji społecznej lub związkowej, poza politycznymi, oferujemy także miejsce na materiały informacyjne. Prosimy o zgłoszenia osoby zainteresowane.

Prosimy o potwierdzenie udziału. Zgłoszenia przyjmuje Piotr Kawiorski, piotr.kawiorski @ gmail.com , tel. 602 25 77 33.