Konferencja 14 stycznia
[2010-01-15]

14 stycznia w sali konferencyjnej Biblioteki m.st. Warszawy odbyło się międzynarodowe spotkanie ATTAC pod nazwą: „Rola ATTAC w Europejskim i Światowym Forum Społecznym. Integracja ruchów społecznych w krajach wschodniej i zachodniej Europy”.

W konferencji uczestniczyło kilkadziesiąt osób, w tym goście z sieci ATTAC z kilku państw Europy – Niemiec, Szwecji, Hiszpanii i Finlandii. Wśród gości z Polski widać było reprezentantów Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych (OPZZ), Związku Zawodowego Górników w Polsce (ZZG), ATTAC, Ruchu Społecznego „Praca-Pokój-Sprawiedliwość”, Koalicji Polska Wolna od GMO, „Przeglądu Socjalistycznego”, Pacyfistycznego Stowarzyszenia Wolnej Myśli, ATD 'Czwarty Świat”, „Spraw Nauki”, Inicjatywy Stop Wojnie, Zielonych i kilku innych grup. Reprezentowane miasta, z których przybyli uczestnicy to: Warszawa, Katowice, Olsztyn, Białystok i Kielce.

Debatę otworzyła Ewa Ziółkowska – przewodnicząca polskiego ATTAC i po przywitaniu zebranych oraz przedstawieniu sytuacji tego stowarzyszenia przekazała głos Joannie Gwiazdeckiej – dyrektor polskiego przedstawicielstwa Fundacji im. Róży Luksemburg. Joanna Gwiazdecka zaznaczyła, że występuje tylko dlatego, iż cieszy się, że w naszym kraju powstaje wreszcie odpolityczniony ruch społeczny, oparty na stowarzyszeniach i związkach zawodowych, co może oznaczać nową jakość na krajowej scenie aktywności społecznej.

Jako następny referat na temat: „Jak Unia Europejska i międzynarodowe federacje związkowe widzą perspektywę zabezpieczenia interesów świata pracy w obliczu kryzysu i dalszej dominacji neoliberalizmu”, zaprezentował Wacław Czerkawski z ZZG.

Potem rozpoczęła się część zagraniczna, w której o sytuacji w ATTAC Niemcy i działaniach Europejskiego Forum Społecznego mówił Hugo Braun z Niemiec, O aktywności ATTAC Szwecja mówił Hakam Sundberg, a sytuację w Finlandii przedstawiła Anita Kelles. Całość dyskusji moderował Łukasz Markowski z ATTAC Polska.

Po przerwie rozpoczęła się druga część spotkania, poświęcona integracji ruchów społecznych w krajach wschodniej i zachodniej Europy, którą prowadził Andrzej Ziemski z Ruchu Społecznego „Praca-Pokój-Sprawiedliwość”. Tu jako pierwsza swoje zdanie na ten temat zaprezentowała prof. Maria Szyszkowska. Później głos zabrała Grażyna Juśkiewicz z Koalicji Polska Wolna od GMO, opowiadając o aktywności tej sieci obywatelskiej. Problemy ruchu związkowego omówił zaś Franciszek Bobrowski – wiceprzewodniczący OPZZ.

W trakcie tej części konferencji wywiązała się dyskusja, w której głos zabierali m.in. Ryszard Prątkowski z ATTAC, Krzysztof Ślubowski – R.S. „Praca-Pokój-Sprawiedliwość”, Dariusz Szwed – aktywista Zielonych, Maciej Wieczorkowski – Inicjatywa Stop Wojnie oraz Maciej Łapski z Młodych Socjalistów.

Dyskutowano i o przyszłości Polskiego Forum Społecznego i o integracji ruchów społecznych w krajach wschodniej Europy, o wspólnych działaniach, jakie mogą podejmować mieszkańcy krajów zachodu i wschodu, o różnicach dzielących obywateli poszczególnych krajów Unii Europejskiej, ale i o tym, co ich łączy. Ze względu na późną porę imprezę zakończono, zapowiadając kolejne, regularne spotkania w ramach Polskiego Forum Społecznego.

Całość wystąpień i dyskusji zostanie niebawem opublikowana na naszych stronach i w formie drukowanej.

---

W sobotę rozpoczęło się natomiast wewnętrzne spotkanie ATTAC Europa – cykliczna impreza, odbywająca się co kilka miesięcy w kolejnych państwach. Tym razem wybór padł na Warszawę, co oznacza, iż do stolicy Polski przybyła po raz pierwszy w historii tak liczna grupa aktywistów ATTAC, w tym goście z Francji (Aurelie Trouve – przewodnicząca francuskiej grupy), Niemiec (Hugo Braun), Finlandii, Szwecji i Norwegii, Hiszpanii i Katalonii czy nawet z Maroka (Lucille Dau). Przybyła również hiszpańska grupa ATTAC TV, realizująca projekty filmowe. Ze względu na trudne warunki atmosferyczne nie udało się dojechać części uczestników, ale zebrani w Warszawie goście oraz cały ATAC Europa otrzymali ponowne zaproszenie do przyjazdu do Polski w lecie, na konferencję na temat sprzeciwu wobec prywatyzacji.

%

fot. Piotr Kawiorski - na zdjęciu: Wacław Czerkawski - wiceprzewodniczący ZZG, Ewa Ziółkowska - ATTAC, Franciszek Bobrowski - wiceprzewodniczący OPPZ