OPZZ przeprowadza nową inicjatywę obywatelską
[2010-02-04]

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych wraz z Super Expressem przeprowadza inicjatywę obywatelską, dotyczącą zmiany ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

O podjęciu ww. akcji zadecydowały wnioski, płynące z podsumowania 10 lat funkcjonowania reformy emerytalnej. Nie są one optymistyczne dla przyszłych emerytów. Wyliczenia przyszłych świadczeń emerytalnych - "bieda-emerytur", skłoniły więc związki zawodowe do podjęcia akcji, mającej na celu wprowadzenie koniecznych zmian w obecnym, nieefektywnym systemie.

Projekt OPZZ zakłada przyznanie prawa do świadczenia emerytalnego po 35 latach opłacanych składek na ubezpieczenie społeczne w przypadku kobiet i po 40 latach w przypadku mężczyzn.

Koncepcja ta jest odpowiedzią związków zawodowych na budzące kontrowersje i uzasadniony niepokój zamiary koalicji rządowej, dotyczące podwyższenia obecnego wieku emerytalnego.

Na ich tle inicjatywa OPZZ ma być racjonalnym rozwiązaniem stojącym w zgodzie ze zdrowo pojętą sprawiedliwością społeczną.

Aby projekt obywatelski miał szansę znaleźć się w Sejmie, OPZZ przy aktywnej współpracy z "Super Expressem" musi zebrać 100 000 podpisów zwolenników nowego rozwiązania.

Apelujemy więc do wszystkich, którzy liczą na sprawiedliwy system emerytalny w Polsce - zbierajmy podpisy na listach!

Pobierz ze strony OPZZ, www.opzz.org.pl , przeczytaj i pomóż w zbieraniu podpisów:

* Projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych,

* Wykaz obywateli, którzy udzielają poparcia projektowi ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Wypełnione listy z podpisami przesyłajcie na adres:

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych
ul. Kopernika 36/40

z dopiskiem: "Obywatelski Komitet Inicjatywy Ustawodawczej"

Jednocześnie pragniemy podziękować wszystkim, którzy aktywnie uczestniczą w zbieraniu podpisów pod listami poparcia dla naszej inicjatywy ustawodawczej.

Za: www.opzz.pl