Spotkania dyskusyjne z prof. Marią Szyszkowską
[2010-02-23]

Okręg Olsztyński Młodych Socjalistów zaprasza na otwarte spotkania dyskusyjne z prof. Marią Szyszkowską – nauczycielem akademickim, filozofem, działaczką społeczną, byłą senator RP, autorką kilkudziesięciu książek z zakresu filozofii prawa oraz polityki, przewodniczącą Pacyfistycznego Stowarzyszenia Wolnej Myśli.

W sobotę, 27 lutego 2010 roku o godz. 11.00 w Spichlerzu MOK (ul. Piastowska 13) odbędzie się debata pt. “Miejsce symboli religijnych w instytucjach publicznych, a wolność sumienia i wyznania”, natomiast o godz. 15.00 w Centrum Społecznym Młodych Socjalistów (ul. Warmińska 14/3c) pani profesor wygłosi wykład pt. “Przewrót dokonany przez Kanta jako źródło nowych idei w XXI wieku”.

Podczas pierwszego spotkania postaramy się odpowiedzieć na pytania o wolność światopoglądową w państwie demokratycznym, a więc czy w szkołach powinny wisieć krzyże, czy Polska jest krajem wyznaniowym i jakie powinny być relacje państwo-kościół.

Po obu wystąpieniach prelegentki przewidziana jest otwarta dyskusja z publicznością.