Wprowadźcie podatek od transakcji finansowych dla dobra ludzi i planety!
[2010-03-10]

Drodzy Członkowie G20,

Obecny kryzys gospodarczy został spowodowany przez sektor finansowy. Burzliwy rozwój tego sektora, skupionego na krótkoterminowych spekulacjach doprowadził do powstania „ekonomii kasyna”. W wyniku pęknięcia tej sztucznej bańki, miliony kobiet i mężczyzn straciło pracę. Ludzie na całym świecie zostali skazani na jeszcze większe ubóstwo, a sto milionów z nich powiększyło rzeszę głodujących.

Przeznaczyliście setki miliardów dolarów na ratowanie banków i systemu finansowego. Natomiast nadal nie podjęliście działań na rzecz zwalczenia kryzysu społecznego i ekologicznego.

Korporacje finansowe przez dekady zarabiały na tym, że brak nad nimi jakichkolwiek regulacji, to one są w dużej mierze odpowiedzialne za kryzys. Teraz nadeszła najwyższa pora aby uczciwie zapłaciły swoją część należności, przeznaczając ją na rzecz wychodzenia z kryzysu. Podatek od transakcji finansowych byłby najbardziej efektywnym środkiem aby osiągnąć ten cel, umożliwiłby:

- wygenerowanie środków potrzebnych na wyjście z kryzysu społecznego, podatek zapewniłby środki na usługi publiczne takie jak służba zdrowia, a także zwalczenie globalnego ubóstwa oraz zmian klimatycznych
- wprowadzenie większej stabilności systemu finansowego poprzez redukcję spekulacji i nadmiernej płynności w transakcjach finansowych.

Biznes nie może zawsze odgrywać decydującej roli. Mam nadzieję, że na najbliższym spotkaniu w Toronto (26-27 czerwca 2010) zdecydujecie się wprowadzić podatek od transakcji finansowych. Niech słowa znajdą pokrycie w czynach.

Z poważaniem...

............

www.makefinancework.org - również w wersji polskiej