[2010-04-09]

W dniu 9 kwietnia 2010 roku w Warszawie odbyło się posiedzenie sygnatariuszy Polskiego Forum Społecznego, podczas którego omawiano plan działania w roku 2010.

Podczas spotkania powołano Komitet Koordynacyjny, którego zadaniem będzie przygotowanie na jesień 2010 roku I Polskiego Forum Społecznego, które zbierze się w Warszawie, celem przedyskutowania podstawowych problemów społecznych występujących w naszym kraju.

Polskie Forum Społeczne powstało w Kielcach w dniu 26 czerwca 2009 roku w wyniku porozumienia ruchów społecznych, organizacji i stowarzyszeń pozarządowych. Jest pierwszą w Polsce i jedną z niewielu w Europie Środkowej organizacją zrzeszającą ruchy obywatelskie. W swoich dokumentach programowych odwołuje się do działającego prężnie Europejskiego Forum Społecznego.

Polskie Forum Społeczne ma charakter otwarty i może do niego przystąpić każda organizacja społeczna oraz osoba indywidualna, uznająca zasady demokracji i chcąca wspierać w Polsce budowę społeczeństwa obywatelskiego.

za: www.przeglad-socjalistyczny.pl