Spotkanie w Olsztynie
[2010-04-26]

Mamy wielką przyjemność zaprosić w środę 28 kwietnia br. na dwa spotkania, z udziałem prof. Ryszarda Bugaja, ekonomisty i publicysty, pracownika naukowego Polskiej Akademii Nauk. W przeszłości działacz Solidarności, pełnił także funkcję m.in. przewodniczącego Unii Pracy (1992-1997)oraz doradcy Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego (2009-2010).

O godz. 11.30. w Instytucie Nauk Politycznych UWM (ul. Szrajbera 11, Olsztyn, sala 217) Ryszard Bugaj wygłosi wykład pt. Neoliberalizm i Alternatywy. Bilans polskiej transformacji. Mając za sobą okrągłe rocznice Okrągłego Stołu i wdrożenia tzw. Planu Balcerowicza, a w perspektywie czterech miesięcy 30 rocznicę powstania Solidarności, chcielibyśmy stworzyć okazję wysłuchania spostrzeżeń i refleksji aktywnego działacza opozycji PRL oraz ważnej postaci życia politycznego III RP, polityka lewicy, silnie przywiązanego do etosu I Solidarności.
Po wykładzie przewidziany jest czas na pytania oraz dyskusję z prelegentem.

Z kolei o 15.15 Ryszard Bugaj weźmie udział w spotkaniu dyskusyjnym w Centrum Społecznym Młodych Socjalistów im. Bolesława Limanowskiego w Olsztynie. Dyskusja poświęcona będzie perspektywom lewicy społecznej w Polsce 20 lat po transformacji.