Attac w Gdańsku
[2010-04-26]

W czwartek, 29.04 o godz. 15:30 w Audytorium S 203 na Wydziale Nauk Społecznych w Gdańsku, ul. Bażyńskiego 4, odbędzie się kolejna debata z cyklu "Dyskurs Wykluczonych" zatytułowana:

"Bieda = lenistwo?"

Podczas dyskusji będziemy starali się odnieść do dramatycznie wysokiego bezrobocia (13%). Biednego coraz częściej utożsamia się z nieudacznikiem, z osobą która w życiu podjęła wiele nieracjonalnych decyzji i dlatego znalazła się w przytułku, schronisku czy na bruku. Często też biedak to w potocznym rozumieniu pijak, złodziej i leń. Naszym zdaniem ośrodki akademickie muszą wyjść naprzeciw takiemu postrzeganiu problemów społecznych, trywializowaniu tych kwestii oraz usprawiedliwiania działań państwa, które obecnie nie przykłada uwagi do problemu.

Zastanowimy się jaki wpływ na ten stan rzeczy ma tzw. nowomowa neoliberalna, której to wyraźnymi symbolami są indywidualność, elastyczność, mobilność czy różnego rodzaju inne projekty podporządkowane przede wszystkim potrzebom rynku, a nie potrzebom społecznym. Kolejna kwestia - w jakim stopniu dzisiejsze państwo ingeruje w politykę gospodarczą. Okazuje się, że wskaźniki ekonomiczne są o wiele bardziej wartościowe niż realna sytuacja społeczna. W społecznym obiegu dominuje wskaźnik PKB, który kompletnie nie odzwierciedla zadowolenia społecznego, rozwarstwienia zarobkowego, stopy bezrobocia ani poziomu zamożności społeczeństwa i dostępu do
usług publicznych takich jak edukacja czy służba zdrowia. Na problem spojrzymy z kilku perspektyw: humanistycznej, urzędowej i aktywistycznej.

O tych i wielu innych kwestiach porozmawiamy z naszymi gośćmi, którymi będą.

- prof. dr hab. Tomasz Szkudlarek (Instytut Pedagogiki)
- dr Michał Jaśkiewicz (Instytut Psychologii)
- Stefan Adamski (ATTAC)
- Tadeusz Adamejtis (Dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku)