Konferencja o Sprawiedliwym Handlu w Gdańsku
[2010-05-05]

Celem konferencji jest przedstawienie słuchaczom idei Sprawiedliwego Handlu oraz jej wkładu do polskiej gospodarki. Poruszona zostanie również problematyka zrównoważonego rozwoju, praw człowieka, a także zagadnień związanych z odpowiedzialną konsumpcją.

Prelegenci konferencji m.in. Tadeusz Makulski, prezes Polskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu "Trzeci Świat i My", dr Renata Orłowska z Instytutu Handlu Zagranicznego UG i Anna Gut, przedstawicielka Federacji Konsumentów przybliżą również nieznaną szerzej w Polsce tematykę Miast Sprawiedliwego Handlu czy Szkół i Uczelni Sprawiedliwego Handlu.

Sprawiedliwy Handel jako zasada handlu może również w dużym stopniu pomoc drobnym rolnikom z regionu Kaszub – przekonuje Tadeusz Makulski. Sprawiedliwy Handel to model gospodarowania, w którym na zasadach partnerskich uwzględniane są interesy lokalnych społeczności drobnych producentów rolnych, budowana jest ich siła ekonomiczna przez zrzeszanie ich w grupy, długoterminowe umowy i bezpośredni dostęp do rynku z ominięciem pośredników.

Podczas konferencji odbędzie się projekcja filmu "Kawa" wyprodukowanej przez niemiecką organizację Sprawiedliwego Handlu "El-Puente" a także filmu "Sprawiedliwy Handel w mieście Solidarności" obrazującego działalność kampanię na rzecz Sprawiedliwego Handlu w Gdańsku prowadzoną przez Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu "Trzeci Świat i My".

Zaplanowany jest również konkurs wiedzy o Sprawiedliwym Handlu, w którym nagrodami będą zestawy produktów Sprawiedliwego Handlu.

Dokładny program konferencji dostępny jest na plakacie oraz na stronie internetowej www.sprawiedliwyhandel.pl

Patronat honorowy nad konferencją objął Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Gdańskiego prof. Bernard Lammek.

Sopot, Centrum Konferencyjne Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, sala C-20

5 maja, godz. 10.00