Spotkanie Polskiego Forum Społecznego w Katowicach
[2010-06-11]

9 czerwca w Katowicach odbyło sie kolejne spotkanie Polskiego Forum Społecznego. Tym razem było ono poświęcone integracji ruchów społecznych i związków zawodowych na Śląsku wraz z przedstawicielami forum z innych części kraju.

Debatą prowadzili - gospodarz spotkania - Wacław Czerkawski - wiceprzewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce, Ewa Ziółkowska - Attac Polska, Małgorzata Tkacz-Janik - Fundacja Przestrzenie Dialogu oraz Anna Szmelcer - Koalicja "Polska Wolna od GMO".

W spotkaniu udział wzięli delegaci ZZG, OPZZ, ATTAC, Koalicji "Polska Wolna od GMO", Młodych Socjalistów, Przestrzenie Dialogu, Zieloni, Pacyfistyczne Stowarzyszenie Wolnej Myśli, Stowarzyszenie Ruch Społeczny "Praca - Pokój - Sprawiedliwosć", a patronat medialny objęły nad imprezą dwa pisma: "Przegląd Socjalistyczny" oraz "Związkowiec OPZZ". Reprezentowane w Katowicach inne regiony kraju, z których przybyli uczestnicy to: Gliwice, Kraków, Warszawa, Kielce, Olsztyn, Białystok.

Pod deklaracją Polskiego Forum Społecznego podpisały się podczas spotkania kolejne osoby, w tym: Anna Szmelcer, Urszula Hajduk, Wacław Czerkawski i Krzysztof Pilawski,

Kolejne spotkanie Polskiego Forum Społecznego zaplanowano na koniec czerwca w Warszawie.

Wkrótce szersze opracowanie z debaty.

Strona PFS: http://polskieforumspoleczne.blogspot.com

Lista informacyjna PFS: