Debata na temat opodatkowania przepływów kapitałowych
[2011-05-26]

Stowarzyszenie Attac zaprasza do udziału w debacie:

„Opodatkowanie przepływów kapitałowych jako panaceum lewicy i ruchów społecznych na kryzys gospodarki neoliberalnejtutaj;

która odbędzie się 4 czerwca (sobota), o godz. 12.30

w sali konferencyjnej PPS, ul. Turecka 3 (przy Belwederskiej), Warszawa

Pomysł opodatkowania przepływów kapitałowych, znany jest również jako „Podatek Tobina”, jest jednym z najważniejszych postulatów ruchów społecznych, który dzięki wsparciu partii politycznych może być wprowadzony do ustawodawstwa krajowego i europejskiego. Wspólne działania na rzecz takiego podatku mogą zjednoczyć stowarzyszenia społeczne i ruchy polityczne, co jest bardzo potrzebne w chwili kryzysu gospodarki neoliberalnej. O tym i o innych kwestiach związanych z działaniami społecznymi porozmawiamy w czasie debaty, na którą serdecznie zapraszamy...

Program:

Godz. 12.30 – otwarcie debaty przez Ewę Ziółkowską oraz przywitanie gości przez gospodarza spotkania z ramienia PPS

Godz. 12.45 - wystąpienie prof. Marii Szyszkowskiej

Godz. 13.00 – dyskusja.

Godz. 13.30 – wystąpienie Bogusława Kaczmarka

Godz. 13.45 – dyskusja.

Godz. 14.15 – 14.30 – wystąpienia zgłoszonych przedstawicieli związków i organizacji (lista w trakcie tworzenia).

Godz. 14.30 – zamknięcie debaty, sprawy organizacyjne.

Prosimy o potwierdzenie udziału do dnia 2 czerwca na adres:

piotr.kawiorski@gmail.com

Prosimy również uczestników o zgłoszenie swego ewentualnego wystąpienia w czasie debaty – w celu wpisania do programu.

Uczestnicy:

prof. dr hab. Maria Szyszkowska - filozof i polityk, działaczka społeczna, publicystka, współtwórczyni Polskiego Forum Społecznego, wykładowca akademicki, senator V kadencji.

Ewa Ziółkowska – przewodnicząca zarządu Stowarzyszenia Attac, współtwórczyni Polskiego Forum Społecznego, aktywistka związków zawodowych dziennikarzy.

Bogusław Kaczmarek – członek Komitetu Zarządzającego European Consumer Debt Network, współzałożyciel Banku Własności Pracowniczej, poseł na Sejm II kadencji, były działacz Unii Pracy, wnioskodawca uchwały o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych (SKOK).