Attac na temat podatku Tobina...
[2011-06-06]

W sobotę, 4 czerwca, w Warszawie, odbyła się debata ATTAC na temat opodatkowania przepływów kapitałowych.

W spotkaniu, które odbyło się w lokalu PPS, wzięło udział piętnaście osób z rozmaitych środowisk społecznych i politycznych. Debatę otworzył Bogusław Gorski, przewodniczący Polskiej Partii Socjalistycznej, która wsparła postulaty stowarzyszenia ATTAC, a prowadziła imprezę Ewa Ziółkowska, przewodnicząca zarządu ATTAC Polska. Referaty wygłosili: prof. Maria Szyszkowska - filozof i polityk, działaczka społeczna, publicystka, współtwórczyni Polskiego Forum Społecznego, wykładowca akademicki, senator V kadencji oraz Bogusław Kaczmarek - członek Komitetu Zarządzającego European Consumer Debt Network, współzałożyciel Banku Własności Pracowniczej, poseł na Sejm II kadencji, były działacz Unii Pracy, wnioskodawca uchwały o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych (SKOK).

Po referatach odbyła się dyskusja. Padło w niej kilka ważnych postulatów, dotyczących działań, jakimi powinny się zająć obecnie ruchy społeczne w naszym kraju. Szczegółowe sprawozdanie na ten temat wkrótce.

Kolejne spotkanie ATTAC odbędzie się za miesiąc, również w Warszawie. Niebawem podamy dokładniejsze informacje.

(pk)