Jak współpracować, a nie wykorzystywać?
[2011-08-16]

Pod koniec lipca w siedzibie Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych w Warszawie odbyła się kolejna debata z cyklu „Uniwersytetu Attac”, pod patronatem OPZZ i Polskiego Forum Społecznego.

W czasie czerwcowego spotkania omawiano problemy związane z opodatkowaniem przepływów kapitałowych, a tym razem skupiono się na współpracy między stowarzyszeniami, związkami a partiami politycznymi. W debacie uczestniczyli związkowcy z całej Polski oraz aktywiści społeczni. Do udziału zgłosili się także przedstawiciele dwóch partii – Zielonych oraz Polskiej Partii Socjalistycznej. Warto podkreślić ten fakt, gdyż są to jedne z niewielu partii zainteresowanych takim dialogiem.

Debatę otworzył wiceprzewodniczący OPZZ, Andrzej Radzikowski, który zauważył, że w ostatnim czasie prawie nie istnieje dialog między partiami a związkami zawodowymi. Związki nie mają więc partnera do dyskusji i jako jeden z ważnych społecznych głosów spychane są na margines. Pozostają im więc manifestacje uliczne. Jest to jednak wielkie nieporozumienie, bo przedstawiciele pracowników powinni cały czas prowadzić dyskusję z rządem na tematy ważne dla całego społeczeństwa.

Ewa Ziółkowska z ATTAC zauważyła, iż partie lekceważą wyborców, nie wsłuchują się w ich głos, co powoduje brak zaufania ze strony ludzi i spadek frekwencji wyborczej.

Bartłomiej Kozek, sekretarz Partii Zielonych, która została utworzona z ruchów społecznych, zauważył w swoim wystąpieniu, że polska rzeczywistość nie jest przyjazna wobec grup pozaparlamentarnych. Takie partie, jak Zieloni spycha się na margines, budując wokół nich mur milczenia, marginalizują je, przeinaczają ich przekaz. Zieloni są jedną z partii prospołecznych, prezentujących interesujący dla nowoczesnego europejczyka program, tymczasem usiłuje się wmawiać polskiemu społeczeństwu, że zajmują się głównie gejami i lesbijkami. To zaś nic innego, jak niszczenie potencjału aktywistów, którzy w Polsce są na wagę złota, biorąc pod uwagę panujący powszechnie marazm.

Ryszard Prątkowski, działacz związkowy i społeczny, zaproponował do przemyślenia postulat stworzenia ruchu społeczno – politycznego. Byłaby to próba integracji pozaparlamentarnej lewicy, sieci stowarzyszeń i związków zawodowych. Byłby to – według niego – sposób, aby przebić się przez mur oficjalnych struktur i współpracujących z nimi mediów. Taki szeroki ruch społeczny spotkałby się na kolejnych kongresach i opracował postulaty odbudowy aktywności społecznej w Polsce.

Bogusław Gorski, przewodniczący PPS, zadawał dramatyczne pytanie, co się dzieje z polską lewicą? Jest gdzieś, bo zawsze była, ale została pogrzebana przez oficjalne media i oficjalne partie – stwierdził Gorski. Dla prawdziwej lewicy nie ma bowiem miejsca w wizji neoliberalnego państwa, którą tworzy od lat PO i sojusznicy tego bezideowego tworu. Trzeba się więc zmobilizować i pokazać społeczeństwu, że myśl lewicowa nadal istnieje. Trzeba tworzyć sojusze, integrować się, budować… to jedyna obecnie droga wyjścia z kryzysu ideowej lewicy – mówił Gorski

W dyskusji nie brakowało kolejnych głosów krytyki wobec tego co się obecnie w Polsce dzieje – lekceważenia ogromnych grup obywateli, którzy zostali pozbawieni swojej reprezentacji w Sejmie, nie mają dostępu do mediów, są zatomizowani. Padały postulaty różnych sposobów integracji społecznej, na przykład poprzez stworzenie forum lewicy, forum organizacji społecznych czy związków zawodowych, opracowanie wspólnych programów dla szeregu organizacji, które pozwolą na podjęcie wspólnych, bardziej skutecznych działań. Mówiono też, że trzeba naciskać na media oficjalne, nie zapominając o własnych źródłach przekazu.

Kolejne spotkanie uniwersytetu odbędzie się we wrześniu, po wakacyjnej przerwie. Organizatorzy zapraszają na uroczystą konferencję z okazji dziesięciolecia Attac, w dniach 24-25 września.

Piotr Kawiorski

za: Związkowiec, pismo OPZZ