LIST DO ATTAC POLSKA
[2011-09-26]

Szanowni Państwo,

Koleżanki i Koledzy,

Gdy ponad dziesięć lat temu tworzył się w Europie ruch alterglobalistyczny, jego postulaty nie były traktowane zbyt poważnie w głównym nurcie debaty publicznej. Społeczni aktywiści, którzy domagali się regulacji rynków finansowych, demokratycznej kontroli nad międzynarodowymi organizacjami gospodarczymi oraz powstrzymania antypracowniczych i antyekologicznych praktyk korporacji, przedstawiani byli bądź jako niepoprawni utopiści, bądź jako niebezpieczni dla reszty społeczeństwa uliczni zadymiarze.

Dziś żaden poważny komentator na coś takiego nie mógłby sobie pozwolić. Postulaty ruchów społecznych weszły do politycznego mainstreamu. Opodatkowanie transakcji kapitałowych, ochrona praw pracowniczych oraz wrażliwość na kwestie związane z ochroną środowiska naturalnego – to dziś główne punkty programowe największych europejskich partii politycznych. O kryzysie neoliberalnego modelu gospodarczego mówią laureaci Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii.

To Wasz sukces. To nasz sukces.

Ale to nie koniec naszej walki. Ona dopiero się zaczyna. Musimy walczyć o to, by nasze postulaty były realizowane. Musimy walczyć o to, by świat był dla ludzi, a nie dla zysku.

Z okazji jubileuszu życzę Wam wytrwałości i konsekwencji.

Z pozdrowieniami

Michał Syska