GRATULACJE JUBILEUSZOWE

Do Zarządu Głównego ATTAC Polska oraz Członkiń i Członków Stowarzyszenia

GRATULACJE JUBILEUSZOWE

Szanowni Państwo,

z okazji 10-lecia działalności ATTAC Polska i ruchu alterglobalistycznego w Polsce, gratulujemy stowarzyszeniu dotychczasowych działań na rzecz globalizacji, służącej ludziom i środowisku.

Gratulujemy Państwu przede wszystkim aktywności w zakresie najtrudniejszym, a mianowicie pracy nad integracją progresywnych, lewicowych, prospołecznych środowisk politycznych, wierzących w hasło „Inny świat jest możliwy”. Wyniki tej pracy potwierdza także program jubileuszowej konferencji, w której biorą udział związkowcy, zwolenniczki i zwolennicy państwa neutralnego światopoglądowo, osoby reprezentujące organizacje sprzeciwiające się uprawom genetycznie modyfikowanym, pacyfistyczne oraz dbające o prawa pacjentek i pacjentów. Równie szeroka reprezentacja pojawiła się na zeszłorocznym, pierwszym Polskim Forum Społecznym.

Dzięki takim działaniom szerzy się wzajemne zrozumienie dla poruszanych w trakcie żywych dyskusji kwestii, wykluwają się nowe pomysły i inicjatywy społeczne. Jesteśmy za to wdzięczni Ewie Ziółkowskiej, Piotrowi Kawiorskiemu i Ryszardowi Prątkowskiemu, którzy animują polski ATTAC.
Życzymy jeszcze większych sukcesów w kolejnych latach działalności!

Mamy nadzieję, że współpraca między Zielonymi i związanymi z nami środowiskami a ATTAC-iem pozostanie intensywna. Warto przypomnieć, że jednym z eurodeputowanych frakcji Greens/EFA jest Sven Giegold, wieloletni działacz ATTAC Niemcy. Zajmuje się on kwestią ponownej regulacji sektora finansowego – tak by służył on środowisku, ludziom i gospodarce – a także rozwija ideę Zielonego Nowego Ładu – publicznych inwestycji m.in. w sektor energetyki odnawialnej, transportu zbiorowego i energooszczędnego budownictwa. Przykład Svena pokazuje, że Zieloni – wyrośli z ruchów społecznych – nadal z nimi współpracują, razem tworząc wizję bardziej sprawiedliwego świata.

Z najlepszymi życzeniami w imieniu Zarządu oraz Członkiń i Członków Zielonych 2004

Małgorzata Tkacz-Janik i Dariusz Szwed

Przewodniczący Zielonych 2004