Debata Attac i OPZZ...
[2011-11-02]

W piątek, 28 października, w siedzibie OPZZ w Warszawie, odbyła się debata pod nazwą: „ Związki zawodowe i stowarzyszenia – jak działać razem w forum społecznym ? ”.

Spotkanie prowadzili: Ewa Ziółkowska – przewodnicząca stowarzyszenia ATTAC oraz Andrzej Radzikowski, wiceprzewodniczący OPZZ. Poza nimi dyskutowali również: Ryszard Prątkowski z Olsztyna, który przedstawił swoje uwagi na temat budowy forum społecznego, Stefan Adamski - twórca portalu Radykalna Demokracja - mówiący o potrzebie protestów zintegrowanego ruchu, Bogusław Gorski – przewodniczący PPS, który odniósł się do lewicy, jako grupy, która powinna wspierać działania związków i ruchów społecznych, Ryszard Szarfenberg, który proponował konkretne działania związane z aktywizacją ruchów społecznych. W spotkaniu udział wzięły również osoby z OPZZ, Federacji Społem, Związku Nauczycielstwa Polskiego, stowarzyszeń współpracujących z Attac i Polskim Forum Społecznym.

Zebrani ustalili, że kolejne spotkanie pod patronatem Polskiego Forum Społecznego odbędzie się w początku grudnia – dokładna data zostanie niebawem ustalona.

(%)