29.10 – relacja z pikiety pod Ministerstwem Finansów
[2011-11-03]

W związku z akcją Robin Hood Global March, zainicjowaną przez działające na rzecz wprowadzenia podatku od transakcji finansowych organizacje: Robin Hood Tax i ATTAC , a także środowisko Adbusters (współorganizatorów Occupy Wall Street), redakcja naszego portalu we współpracy ze stowarzyszeniem ATTAC Polska, które od lat postuluje wprowadzenie podatku Tobina, zorganizowała 29 października pod Ministerstwem Finansów w Warszawie, przy ul. Świętokrzyskiej pikietę w tej sprawie. Trochę niefortunny termin (tuż przed 1 listopada) i brak jakiejkolwiek informacji w mediach -- mimo, że informacje do nich rozesłaliśmy odpowiednio wcześniej -- sprawiły, że liczba uczestników nie była zbyt imponująca.

Jednak najistotniejsze wydaje się to, że w ten sposób także Polska -- choć w bardzo skromnym wymiarze -- dołączyła do międzynarodowej akcji, która odbyła się tego dnia na świecie.

Stowarzyszenie ATTAC Polska wystosowało przy tej sposobności dwa listy z zapytaniami do Ministerstwa Finansów RP.

za: www.radykalna-demokracja.pl