Oświadczenie w sprawie Grecji
[2011-11-04]

Grecy, tak jak każdy inny naród, mają niezbywalne prawo do decydowania o własnym losie. To nie polityczni klakierzy, sterowani przez rynki finansowe, powinni decydować o losie obywateli tego kraju, lecz wyłącznie oni sami. To groteskowe, że oficjalne media oburzają się na pomysły rządu, aby o drastycznych reformach społecznych, zadecydowali Grecy w obywatelskim referendum. Z podobną sytuacją mamy do czynienia również w Polsce. Media, bez względu na to, czy są publiczne czy prywatne, odmawiają Grekom prawa do korzystania z demokracji. Mamy tu więc do czynienia ze zmasowaną neoliberalną indoktrynacją, a nie z przekazywaniem rzetelnych informacji na temat sytuacji w tym kraju.

Zdecydowanie popieramy obywateli Grecji, walczących o demokrację oraz zachowanie suwerenności. W obecnym systemie politycy pełnią rolę marionetek, spełniających oczekiwania rynków finansowych, a protesty społeczne są marginalizowane lub brutalnie tłumione.

Jesteśmy przekonani o tym, że decyzja rządu o przeprowadzeniu referendum jest wynikiem konsekwentnego oporu społecznego ze strony Greków.

Nie zgadzamy się z tym, aby rynki finansowe decydowały o losie a często i życiu całych społeczeństw.

Solidaryzujemy się z obywatelami Grecji w ich walce.

Attac, 4..11.11