Przeciwko planom emerytalnym...
[2012-05-16]

W piątek, 11 maja, posłowie Sejmu RP przegłosowali haniebną ustawę, nakazującą nam pracę do 67 roku życia.

Za rządowym projektem ustawy głosowało 268 osób, przeciwko 185, 2 osoby wstrzymały się do głosu. 5 osób było nieobecnych w trakcie głosowania.

ZA rządowym projektem w całości głosował Klub Parlamentarny Platformy Obywatelskiej – 203 głosy, w większości Klub Parlamentarny Polskiego Stronnictwa Ludowego – 28 osób, w większości Klub Poselski Ruchu Palikota – 36 osób oraz dwóch posłów niezrzeszonych.

PRZECIW głosował w całości Klub Prawa i Sprawiedliwości – 135 głosów, w całości Klub Poselski Sojuszu Lewicy Demokratycznej – 25 głosów, w całości Klub Poselski Solidarnej Polski – 20 głosów, oraz 4 osoby z Klubu Ruchu Palikota: Robert Biedroń, Anna
Grodzka, Witold Klepacz i Wanda Nowicka, oraz jeden poseł Polskiego Stronnictwa Ludowego – Eugeniusz Kłopotek.

WSTRZYMAŁO się do głosowania dwóch posłów Ruchu Palikota: Jacek Kwiatkowski i Andrzej Lewandowski.

Pięciu posłów nie wzięło udziału w głosowaniu – 3 z PO, 1 z PiS i 1 z Ruchu Palikota.

W czasie głosowań pod Sejmem trwała manifestacja związkowców z "Solidarności", którzy na znak protestu blokowali przez kilka godzin wszystkie wyjścia z Sejmu. Bramy i przejścia zablokowano łańcuchami, a stojący manifestanci nie wypuszczali nikogo z posłów. Doszło do żenujących zachowań ze strony parlamentarzystów - niektórzy posłowie PO czy PSL próbowali szturmować tłum demonstrantów, przedzierając się przez nich i próbując skakać z walizkami przez barierki. Kończyło się to awanturami, przerzucaniem posłów z powrotem na teren Sejmu i skandowaniem okrzyków: "Złodzieje!", "Zdrajcy!", "Bandyci!", "Sejm do roboty za tysiąc złotych!" i podobnymi. Policja, która szczelnie otaczała teren, nie interweniowała. A przez megafony związkowcy podawali komunikaty, że "policja jest nietykalna, gdyż dziś została pobita przez posłów, którzy również i służbom mundurowym zabrali należne świadczenia".

Po godzinie 18.00 organizatorzy przerwali blokadę i rozjechali się do swoich miast. Poinformowano, iż kolejne protesty czekają nas wkrótce.

Pod Sejmem nie zabrakło w tym dniu przedstawicieli ATTAC, którzy choć symbolicznie chcieli zamanifestować swój sprzeciw wobec ustawy emerytalnej i pokazać swoją solidarność z przedstawicielami związków zawodowych.

(%)

Poprzedni protest pod Sejmem: tutaj

Fot: Jeden z posłów szturmuje blokadę związkową.