Euromanifestacja we Frankfurcie
[2012-05-22]

W dniach 17 - 19 maja we Frankfurcie (Niemcy) odbyły się wiece, blokady i manifestacje zorganizowane przez organizacje społeczne, wspierane przez lewicę i związki zawodowe. Jednym z głównych organizatorów akcji był ATTAC Niemcy, który do współudziału zaprosił sieć ATTAC z innych krajów, w tym z Polski.

Pod hasłami zwalczania dyktatu rynków finansowych, zaprzestania cięć wydatków na cele społeczne, ograniczenia roli korporacji, odzyskania kontroli społecznej nad gospodarką i życiem społecznym, protestowało w sumie około 30 000 osób.

Przez dwa dni organizowano małe blokady i pikiety, które w wielu miejscach były likwidowane przez policję, ponieważ niemieckie sądy zakazywały "okupacji" placów czy ulic. Centrum miasta (szczególnie zaś dzielnica finansowa), otoczone było płotami i barierkami, aby zamknąć dostęp demonstrantów.

W sobotę, 19 maja, odbyła się największa w ostatnich miesiącach europejska manifestacja, która zgromadziła około 25 000 osób. ATTAC zebrał kilka tysięcy ludzi, w tym dużą grupę z Francji. Nawet z Paryża przybyło 100 osób w dwóch autokarach. Mniejsze delegacje ATTAC zorganizowano z innych państw, m.in. Belgii, Austrii, Włoch, Szwecji. Również Polska zaznaczyła swój symboliczny udział w proteście.

Demonstranci przeszli w barwnym pochodzie przez miasto, wznosząc hasła i śpiewając... Marsz zakończono wiecami i koncertami w różnych częściach Frankfurtu, zamykając tak trzydniowy "Occupy Frankfurt". Ale kolejne protesty jeszcze przed nami...

(%)