Konferencja w Mediolanie
[2012-09-22]

Pomiędzy 14 w 16 września odbyły się w Mediolanie dwie międzynarodowe konferencje ruchów społecznych. W obu udział wzięli przedstawiciele Attac Polska, Ewa Ziółkowska i Piotr Kawiorski.

"Firenze 10 + 10"

Międzynarodowa konferencja mająca na celu wznowienia procesu tworzenia zamarłego ostatnio Europejskiego Forum Społecznego. Samo forum zapewne powróci w nowej, innej formie. Obecna debata zgromadziła sto pięćdziesiąt osób z wielu krajów. Odbywała się w Pałazzo Reale (Pałac Królewski), który administrowany jest przez władze miejskie Mediolanu, wspierający w ten sposób działania forum.

"Altersummit"

Drugie spotkanie "Alterszczytu", powołanego wiosną tego roku przez aktywistów z Belgii, związanych z ruchem ATTAC, ruchami społecznymi, związkami zawodowymi. Debaty mają na celu integrację ruchów społecznych z Europy, dlatego też to spotkanie odbyło się w połączeniu z imprezą "Firenze", ale odrębnie, by nie przeszkadzać drugiej inicjatywie. Attac Polska jest uczestnikiem tej inicjatywy od marca 2012.

(fot. pk., Susan George i organizatorzy debaty w Mediolanie)