Forum we Florencji
[2012-11-15]

W dniach 8-11 listopada we Florencji odbywało się międzynarodowe forum społeczne, zwołane w dziesięciolecie I Europejskiego Forum Społecznego.

W imprezie wzięło udział cztery tysiące osób ze wszystkich krajów Europy. Sieć ATTAC,, współtworząca tego typu imprezy, również i tym razem stanowiła aktywną grupę uczestników. Praktycznie wszystkie regionalne ATTAC, wraz z ATTAC Polska, były reprezentowane na forum.

Zebrani w czasie kolejnych seminariów i konferencji dyskutowali o tym, jak wznowić proces tworzenia ruchów społecznych w skali kontynentu, bowiem po dziesięciu latach od I EFS aktywność trochę podupadła. A czas najwyższy na jej wzmocnienie, ponieważ czekają nas jeszcze większe od obecnych protesty i strajki. Wraz z falą kryzysu nachodzi bowiem fala społecznego niezadowolenia na niespotykaną skalę.

Wśród ustaleń pojawiły się propozycje następnych międzynarodowych dni protestu, począwszy od 13 marca, gdy w Europie, wzorem 14 listopada, odbędą się kolejne strajki i manifestacje. Dojdzie do tego mobilizacja w Brukseli. W czerwcu 2013 roku w Atenach odbędzie się zaś forum wspierane przez ruch "Altersummit", w którym również uczestniczą przedstawiciele Attac Polska.

Spotkanie organizacyjne "Altersummit" odbędzie się 14 grudnia w Brukseli. Podjęte tam ustalenia przedstawimy na naszych stronach oraz na nowej stronie inicjatywy w jęz. polskim: http://alterszczyt.blogspot.com

Oficjalna strona Altersummit w różnych językach: www.altersummit.eu Zapraszamy do podpisywania się pod inicjatywą. Każdy podpisany jest bowiem członkiem ruchu...

Strona forum we Florencji: www.firenze1010.eu

(fot. P. Kawiorski, konferencja Altersummit, 10.11.2012, Florencja)