Protesty 14 listopada
[2012-11-15]

W europejskim dniu protestu w większości krajów odbywały się strajki i manifestacje przeciwko neoliberalnej polityce rządów, polityce cięć budżetowych i płaceniu kosztów kryzysu przez najuboższych.

Również w Polsce, pod egidą związków zawodowych, odbyły się solidarnościowe manifestacje, organizowane przez OPZZ, przy wsparciu innych związków oraz ruchów społecznych.

W Warszawie około pięciuset osób demonstrowało przed Ministerstwem Pracy. W proteście wzięli udział aktywiści OPZZ i Federacji Związków Zawodowych oraz mniejsze związki, m.in. Sierpień 80. Swój przemarsz przez miasto zorganizowała Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej, z Piotrem Ikonowiczem na czele, Grupa dołączyła do związkowców pod ministerstwem. Na wiecu przemawiali m.in. przewodniczący OPZZ, Jan Guz oraz posłanka Anna Grodzka. Delegacja ATTAC Polska również zamanifestowała swoje wsparcie dla protestu.

Podobne, choć mniejsze niż warszawski, protesty, odbyły się również w Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku.

(fot. P. Kawiorski, Warszawa)