Spotkanie w Sejmie
[2012-11-15]

W dniu 14 listopada odbyło się w Sejmie RP nadzwyczajne posiedzenie zorganizowane przez Zespół Parlamentarny Zrównoważonego Rozwoju Społecznego - "Społeczeństwo FAIR", które było okazją do wyrażenia poglądów na temat sytuacji ludzi pracy w Polsce i Europie oraz zaproponowania niezbędnych zmian, które należy dokonać polityce zapominającej o potrzebach i prawach społeczeństwa.

Debata wpisała się w międzynarodowy dzień protestu. W całej Europie odbywały się bowiem manifestacje i strajki przeciwko cięciom budżetowym w krajach ogarniętych kryzysem.

W warszawskim spotkaniu wzięli udział: pani poseł Anna Grodzka, przewodnicząca zespołu Fair oraz pan poseł Ryszard Kalisz. Dużą grupę zebranych stanowili przedstawiciele Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, z Piotrem Ikonowiczem na czele. ATTAC reprezentował Piotr Kawiorski, który poinformował zebranych o ustaleniach ruchów społecznych z Florencji oraz kolejnych działaniach ruchu "Altersummit". W spotkaniu wzięli udział również przedstawiciele i przedstawicielki związków zawodowych pielęgniarek i 'Sierpień 80", grup lewicy i mediów.

Kolejne debaty ruchu "Fair" wkrótce.

Zapis z debaty na stronach Sejmu RP: www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/transmisje_arch.xsptutaj