Konferencja lokatorska w Krakowie
[2012-11-20]

Około stu osób, w tym duża delegacja z Warszawy, wzięło udział w Ogólnopolskiej Konferencji Lokatorskiej: "Prawo do mieszkania prawem człowieka!", zorganizowanej 17 listopada 2012 w Krakowie.

Spotkanie zorganizowało Biuro Poselskie Anny Grodzkiej, przy wsparciu Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej pod przewodnictwem Piotra Ikonowicza.

W czasie debat wysłuchano wystąpień Anny Grodzkiej, Zofii Popiołek i Witolda Klepacza (posłowie Ruchu Palikota), Agaty Nosal - Ikonowicz i Piotra Ikonowicza (KSS) oraz wielu aktywistów stowarzyszeń lokatorskich z kilku miast.

Zebrani postanowili wnieść do Sejmu postulat o natychmiastowe zaprzestanie eksmisji na bruk, aby w tym czasie posłowie przygotowali projekty przepisów zapewniających każdemu prawo do mieszkania, zgodnie z normami obowiązującymi w innych krajach Unii Europejskiej, gdzie lokator jest chroniony, a państwo zapewnia mu godziwe mieszkanie, również w sytuacjach kryzysowych. Czas więc polskie standardy dopasować do cywilizowanego prawa UE.

Kolejne działania ruchów lokatorskich wkrótce. W przygotowaniu jest m.in. duża manifestacja sygnalizująca te problemy oraz kolejne spotkania i konferencje.

Przedstawiciele ATTAC Polska włączają się w działania tego typu, byli również obecni na konferencji.

(%)

fot. PK/attac