Attac w Brukseli
[2012-12-18]

Przedstawiciele ATTAC z wielu krajów Europy, w tym z Polski, uczestniczyli w kolejnej konferencji "Altersummit", koordynującej działania ruchów społecznych i związków zawodowych. Spotkanie odbyło się w dniach 13 i 14 grudnia w Brukseli, w siedzibie związku zawodowego FGTB.

Debata zgromadziła około stu osób z wielu związków, w tym ETUC (Europejska Federacja Związków Zawodowych), belgijskich CNE i FGTB, francuskiego CGT, włoskiego CGIL, CGT-P z Portugalii, EPSU (Europejska Federacja Związków Serwisów Publicznych) i innych. OPZZ był reprezentowany przez Piotra Kawiorskiego, zgłaszającego związek z upoważnienia wiceprzewodniczącego OPZZ, Andrzeja Radzikowskiego. Data spotkania była wybrana nieprzypadkowo, w tych dniach odbywał się w Parlamencie Europejskim w stolicy Belgii szczyt państw Unii Europejskiej. A spotkania „Alterszczytu” będą odbywać się przy takich okazjach, by zaprezentować związkowo – społeczną alternatywę dla obecnej polityki europejskiej. W czasie obrad zebrani omawiali m.in. plany działania na następny rok, wśród których zwracają uwagę przygotowania do ogólnoeuropejskich protestów w marcu 2013 roku. W połowie marca odbędzie się w Brukseli międzynarodowa manifestacja, na którą poszczególne związki i ruchy społeczne wyślą swoje reprezentacje. W tych dniach odbędą się również solidarnościowe protesty w wielu miastach kontynentu, w ramach zdecentralizowanego wsparcia dla demonstrujących w czasie wiosennego szczytu Unii Europejskiej w stolicy Belgii. Kolejnym sporym przedsięwzięciem będzie czerwcowe forum ruchów społecznych w Atenach, na którym również nie zabraknie organizacji z Polski.

(%)

(fot. P. Kawiorski)