Ekologiczny Kongres Gospodarczy w Katowicach
[2013-05-01]

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w odbywającym się w Katowicach 11 i 12 maja bieżącego roku Ekologicznym Kongresie Gospodarczym.

Ekologiczny Kongres Gospodarczy pod hasłem „Stop brudnym miejscom pracy!” to wydarzenie pomyślane jako prezentacja idei zrównoważonego rozwoju, ekonomii nieoderwanej od ekologii oraz społecznych kosztów gospodarki nastawionej wyłącznie na zysk. Chcemy pokazać, że „brudne miejsca pracy” na Śląsku to wbrew pozorom nie tylko stanowiska w kopalniach czy przemyśle - „brudna” jest każda działalność, która dewastuje zasoby naturalne, niszczy zdrowie pracownika, podwyższa poziom stresu i w imię zysku odbiera poczucie bezpieczeństwa społecznego, jak niesławne umowy „śmieciowe”. Problem „brudnych miejsc pracy” dotyczy nas wszystkich, warto zatem dowiedzieć się, jak z nim walczyć.

W sobotę 11 maja, pierwszego dnia Kongresu chcemy zaprosić naszych gości na Rondo im. gen. Jerzego Ziętka w Katowicach do lokalu „Oko Miasta” oraz galerii PLUS. Będą tam Państwo mieli możliwość wysłuchania wystąpień eksperckich na temat m.in. ekologii w aspekcie rozwoju gospodarczego i cywilizacyjnego, ekologicznych form transportu, „zielonego” budownictwa i odnawialnych źródeł energii oraz zastosowania zasad zrównoważonego rozwoju w kontekście praw pracowniczych i prywatnych inwestycji. Równolegle będą Państwo mogli wziąć udział w warsztatach poświęconych ekologicznym trendom w sztuce i projektowaniu, spróbować sił w grze w bule – sporcie dostępnym dla każdego, odwiedzić stoiska wystawiennicze firm ekologicznych oraz skosztować wegetariańskiego poczęstunku. Po zakończeniu oficjalnej części Kongresu oferujemy Państwu zaś rozrywkę przy muzyce na ul. Mariackiej, czyli współorganizowany przez Urząd Miasta Katowice „Koncert Zespołów Buntowniczych”.

W niedzielę natomiast w Galerii Rondo Sztuki PLUS i „Oku Miasta” odbędzie się konferencja prasowa oraz rozdanie nagród „Dobromira Roku 2012” oraz „Złoczyńcy Roku 2012” dla osób pozytywnie – oraz wręcz przeciwnie – zasłużonych na rzecz tworzenia zielonych miejsc pracy w Polsce w minionym roku.

Mamy nadzieję, że nasza oferta wykładowa i kulturalna dostarczy Państwu użytecznej wiedzy na temat korzyści płynących z wprowadzania ekologicznych rozwiązań w ekonomii. Dzięki temu mamy szansę uczynić nasze środowisko życia i pracy bardziej przyjaznym człowiekowi i uczynić Śląsk miejscem, w którym zapoczątkujemy ogólnopolską debatę na temat zielonej ekonomii.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronach:

ekg.katowice.pl
www.facebook.com/pages/Ekologiczny-Kongres-Gospodarczy-EKG/